Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mineva namreč natanko 34 let, odkar je bila v Unionski dvorani v Ljubljani ustanovljena prva lastovka slovenskega povojnega demokratičnega strankarskega organiziranja – Slovenska kmečka zveza. Njen predsednik je postal kmet Ivan Oman.

Poldrugo leto po tem dogodku pa je jeseni leta 1989 prav tako na Omanovi domačiji nastal Demos – koalicija opozicijskih strank.

Spominsko ploščo je odkril predsednik Borut Pahor, skupaj z gospodarjem na domačiji, najstarejšim sinom Ivana Omana Janezom Omanom in županom Občine Škofja Loka Tinetom Radinjo.

Ob tem je Pahor rekel, da sodi Oman med najpomembnejše politične voditelje novejše slovenske politične zgodovine, predvsem zaradi dela v Slovenski kmečki zvezi, v Predsedstvu Republike Slovenije ter na začetkih novega poglavja slovenskega parlamentarizma, zlasti pa zaradi njegove popolne premočrtnosti in predanosti samostojni neodvisni Sloveniji. Označil ga je za narodnega buditelja in med drugim tudi spomnil, da so v predsedniški palači štiri dvorane poimenovane po velikanih sodobnega slovenstva. Po dr. Jožetu Pučniku, dr. Francetu Bučarju, dr. Janezu Drnovšku in Ivanu Omanu.

Gospodar na domačiji Janez Oman pa je ob zahvali spomnil, da je oče trdno verjel, da bo nekoč 12. maj postal dan slovenske demokracije.

Ivan Oman se je v parlamentarno zgodovino zapisal tudi s stavkom, ki ga je izrekel v volilni kampanji pozimi leta 1990 na shodu Demosa: "Mi gremo na volitve zato, da zmagamo!"

TV - Informativni