Foto: BoBo
Foto: BoBo

Spomenik so odkrili ob prisotnosti predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, Janeza Janše in Andreja Plenkovića, ter prvega predsednika slovenske vlade Lojzeta Peterleta ter takratnega hrvaškega premierja Franja Gregurića.

Tako nekdanji kot zdajšnji predsedniki vlad Slovenije in Hrvaške so v govorih poleg obujanja spominov na dogodke pred tremi desetletji poudarili pomen prijateljskih in dobrih odnosov med državama.

Premier Janša je ob tem dejal, da lahko morebitna odprta vprašanja državi rešita na podlagi dialoga, dobrega sodelovanja in prijateljstva. Plenković je menil, da sta državi najboljši sosedi in prijateljici.

Peterle je prav tako dejal, da je treba odnose med država urejati v duhu prijateljstva. Gregurič pa je izrazil ponos na zdajšnjo raven odnosov med državama in poudaril, da sodelovanje nima alternative.

Delegaciji slovenske in hrvaške vlade sta se redno srečevali že pred agresijo jugoslovanske armade na osamosvojeni Slovenijo in Hrvaško ter se dogovarjali o osamosvojitvenih vprašanjih in medsebojni pomoči. Po izteku brionskega moratorija 8. oktobra 1991 sta se delegaciji Slovenije in Hrvaške začeli uradno sestajati na meddržavni ravni. 5. novembra 1991 sta se na Otočcu srečali vladni delegaciji.

Srečanje Janše in Plenkoviča

Po odkritju obeležja sta se Janša in Plenković umaknila na pogovor za zaprtimi vrati. Janša ob koncu ni dajal izjav, Plenković pa je povedal, da je bilo govora predvsem o hrvaškem članstvu v schengnu in preprečevanju nezakonitih migracij ter nekaterih odprtih vprašanjih.

Ocenil je, da državi pogovore vodita tiho in kontinuirano v želji rešiti vsa odprta vprašanja, med katerimi sam kot najpomembnejše vidi vprašanje meje. Izpostavil je konstruktivnost pogovorov med njim in Janšo, brez povišanih tonov, ter se zahvalil Sloveniji za aktivno pomoč Hrvaški pri vprašanjih, povezanih z EU.

Potrdil je, da ima trdno podporo Janše in slovenskega notranjega ministra Aleša Hojsa, da razprava o vstopu Hrvaške v schengen v Svetu EU steče še v času slovenskega predsedovanja, torej do konca decembra.

"Trenutno na operativni ravni v okviru Sveta EU pripravljajo sestanke ministrov za notranje zadeve v mesecu decembru, na katerih bi ob določenih zaključkih začeli proces sprejemanja odločitev, sam postopek pa zaključili v času francoskega predsedovanja," je dejal. Dodal je, da želijo v schengenski prostor vstopiti prihodnje leto.

Slovensko-hrvaško srečanje na Otočcu