Jadranka Kosor je poudarila, da želi v prihodnosti Hrvaška dobre medsosedske odnose s Srbijo. Foto: EPA
Jadranka Kosor je poudarila, da želi v prihodnosti Hrvaška dobre medsosedske odnose s Srbijo. Foto: EPA

ske vlade, da bo na Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu zaradi genocida nad Srbi 1991-1995 vložila tožbo proti Hrvaški, Hrvaška vzela še kako resno.

"Pripravili smo vsa dejstva, s katerimi lahko dokažemo, da je pod taktirko Slobodana Miloševića zares prišlo do velikosrbske agresije na Hrvaško, do vojne, ki je niso želeli in v kateri smo se bili dolžni braniti. Imamo vse podatke, da lahko ubranimo zgodovinsko resnico o tem," je v odzivu na napoved Srbije poudarila Hrvaška premierka Jadranka Kosor.

"Pripravili smo vsa dejstva, s katerimi lahko dokažemo, da je pod taktirko Slobodana Miloševića zares prišlo do velikosrbske agresije na Hrvaško, do vojne, ki je niso želeli in v kateri smo se bili dolžni braniti. Imamo vse podatke, da lahko ubranimo zgodovinsko resnico o tem," je dejala Kosorjeva in poudarila, da želi Hrvaška s Srbijo v prihodnosti ohranjati dobre sosedske odnose.

Protitožba Srbije je odgovor na podobno tožbo, ki jo je Hrvaška proti Srbiji oz. tedanji Jugoslaviji vložila leta 1999. V Beogradu so se za ta korak odločili zato, ker je Hrvaška 2. julija 1999 pred ICJ-jem sprožila postopek proti tedanji Zvezni republiki Jugoslaviji zaradi domnevne kršitve Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida med oboroženimi spopadi na ozemlju Hrvaške (1991-1995).