Izjava Janeza Janše:

Izjava Andreja Plenkovića:

Po delovnem srečanju je vladni govorec Jelko Kacin na Twitterju zapisal, da "hrvaška stran opozarja, da nobena od njihovih 'obalnih' županij, kjer letujejo slovenski državljani, nima 10 okužb na 100.000 prebivalcev in bi morale biti po kriterijih varne (zelene). Probleme in večji delež okuženih je najti v Zagrebu in Slavoniji, ki pokvarijo podobo cele države."

Hrvaška vlada je danes znova uvedla obvezno nošenje mask v lokalih in trgovinah, v javnem prevozu pa je to že bilo v veljavi.

Rekordna števila novih okužb po Balkanu

Dogovor o še tesnejšem sodelovanju

Kot je na novinarski konferenci po pogovorih povedal Janša, so na srečanju izmenjali informacije o epidemiološki sliki v obeh državah in o ukrepih, ki sta jih državi že sprejeli ali pa jih bosta še sprejeli, da bo življenje potekalo kolikor toliko normalno tudi v času turistične sezone. Poudaril je, da so epidemiološki strokovnjaki iz obeh držav že doslej tako rekoč sproti izmenjavali informacije, zdaj pa so se dogovorili za še tesnejše, vsakodnevne stike. "Vsi se zavedamo, da lahko v tej situaciji in v tem času zgolj koordinirane akcije obrodijo sadove," je dodal.

Janša je pozdravil ukrepe za zajezitev virusa, ki jih je Hrvaška sprejela na zunanji meji Evropske unije, in informacijo, da tudi Hrvaška pripravlja aplikacijo za sledenje okužbam. Tovrstna aplikacija je po Janševem mnenju "eden ključnih instrumentov, ki lahko omogoči ljudem tudi v teh časih nove normalnosti kolikor toliko običajno opravljanje delovnih obveznosti kot tudi preživljanje dopusta". Plenković je napovedal, da bo aplikacija pripravljena v desetih dneh.

Janša je ob tem izrazil zadovoljstvo, da turizem ne spada med najnevarnejše dejavnosti za širjenje okužbe z novim koronavirusom.

Trenutno na Hrvaškem 92.000 slovenskih turistov

Plenković je spomnil, da v običajnih časih Hrvaško letno obišče približno 1,6 milijona slovenskih turistov, ki opravijo skoraj 11 milijonov prenočitev, številni Slovenci pa imajo na Hrvaškem svoje nepremičnine. "V našem interesu je, da oni lahko pridejo in da pridejo varno," je dejal in dodal, da je trenutno na Hrvaškem 92.000 slovenskih turistov.

Tudi Plenković je zatrdil, da je sedem hrvaških obalnih županij, kjer je največ slovenskih turistov, v t. i. zelenem območju. "To je pomembno zagotovilo slovenskim turistom, ki želijo priti na Hrvaško," je povedal.

Hrvaško delegacijo so poleg premierja Andreja Plenkovića sestavljali še notranji minister Davor Božinović, minister za zdravje Vili Beroš, minister za turizem Gari Cappelli ter dva člana hrvaškega kriznega štaba – direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak in vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić.

Slovensko delegacijo pa so poleg Janeza Janše sestavljali še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, notranji minister Aleš Hojs, vladni govorec Jelko Kacin in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Podrobnosti srečanja Janše in Plenkovića
Plenković: V vsakem primeru je 76 podpisov zagotovljenih

Prvo neposredno srečanje med premierjema

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je v Slovenijo prišel nekaj dni po parlamentarnih volitvah na Hrvaškem, na katerih si je s prepričljivo zmago HDZ-ja zagotovil nov mandat na čelu hrvaške vlade.

To je bilo prvo neposredno dvostransko srečanje premierjev Janše in Plenkovića, sta se pa v zadnjem času v povezavi s pandemijo covida-19 večkrat slišala po telefonu. Razmere glede koronavirusa so se na Hrvaškem v zadnjih tednih močno zaostrile, v preteklem dnevu so potrdili 116 novih okužb, kar je največ od začetka izbruha. Zaradi porasta okužb je Slovenija v soboto Hrvaško umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče vstopiti brez omejitev.

Janša in Plenković sta srečanje v celoti posvetila boju proti novemu koronavirusu. "Danes drugih tem nismo odpirali, ker se mi zdi, da so teme, ki lahko počakajo, in so teme, ki ne morejo čakati. Danes smo se ukvarjali s temi zadnjimi," je Janša odgovoril na novinarsko vprašanje, ali sta govorila tudi o drugih temah.

Janez Janša in Andrej Plenković sta se v zadnjem času v povezavi s pandemijo covida-19 večkrat slišala po telefonu, pred srečanjem na Otočcu pa se neposredno nista sešla. Foto: BoBoFoto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Janez Janša in Andrej Plenković sta se v zadnjem času v povezavi s pandemijo covida-19 večkrat slišala po telefonu, pred srečanjem na Otočcu pa se neposredno nista sešla. Foto: BoBoFoto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Cerar in Plenković: Državi se bosta izogibali incidentom ob meji

Ohlajeni slovensko-hrvaški odnosi

Odnose med državama med drugim zaznamuje vprašanje meje, ki jo je pred tremi leti določilo arbitražno sodišče. Slovenija vztraja, da je treba odločitev sodišča uresničiti, Hrvaška pa temu nasprotuje.

Zaradi hrvaškega zavračanja uveljavitve arbitražne razsodbe so se odnosi med sosednjima državama in partnericama v EU-ju in zvezi Nato v zadnjih letih ohladili. Zadnje uradno dvostransko srečanje premierjev je bilo decembra 2017 v Zagrebu, kjer se je s Plenkovićem sešel tedanji premier Miro Cerar. So pa po drugi strani precej pogostejši stiki predsednikov držav. Predsednik republike Borut Pahor se je s prejšnjo hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović sešel 39-krat, z novim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, ki je mandat nastopil februarja, pa dvakrat.

Celoten pogovor Rosvite Pesek z Janezom Janšo na Otočcu

Janša: "Seznamov ne določa vlada, temveč številke"

Kot je v Odmevih TV Slovenija povedal premier Janša, je bil eden od glavnih povodov za srečanje vztrajno naraščanje števila okužb na Hrvaškem. Na vprašanje, ali lahko pričakujemo, da bo Hrvaška uvrščena na t. i. rdeči seznam držav, je predsednik vlade dejal, da o uvrstitvi na sezname ne odloča vlada, temveč številke. "Država preide na rdeči seznam takrat, ko preseže 40 okužb na 100 tisoč prebivalcev v 14 dneh. Hrvaška je zdaj pri nekaj čez 20," je pojasnil Janša in spomnil, da je tudi Slovenija glede na število okužb že "rumena".

Janša je povedal, da je bila večina okužb na Hrvaško uvoženih iz istih držav kot v Slovenijo in da so tudi deleži podobni. "Hrvaška je v zadnjih dneh na mejah z BiH-om in Srbijo uvedla strožje ukrepe," je poudaril predsednik vlade in ob tem opozoril, da je tako v Sloveniji kot na Hrvaškem sicer glavni problem notranje kroženje virusa.

Tako kot Slovenija tudi Hrvaška sprejema različne preventivne ukrepe. "Danes so nas seznanili z omejitvami zbiranja, poostrenimi nadzori in vrsto drugih ukrepov, ki jih pripravljajo, če se bo situacija še nadalje zaostrovala," je povedal Janša in ponovil, da je obalni del Hrvaške, kjer je trenutno največ Slovencev, po podatkih, ki jih je predstavila hrvaška delegacija, trenutno najbolj varen v celotni državi.

Posnetek celotne novinarske konference: