Slovenskiin hrvaški sindikalisti so se ob prazniku dela spet srečali na meji Foto: Goran Rovan
Slovenskiin hrvaški sindikalisti so se ob prazniku dela spet srečali na meji Foto: Goran Rovan
Oba predsednika sta podpisala skupno izjavo za sprejem socialne pogodbe za Evropo Foto: Goran Rovan

Na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje so se pred mednarodnim praznikom dela spet srečali predstavniki Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Tradicionalno srečanje, ki ob prazniku dela prirejajo že od leta 2006 in vsako leto poteka na drugi strani meje, je minilo sproščeno in v duhu prihajajočih praznikov ter v znamenju rdečih nageljnov. Zbrane sta nagovorila predsednika sindikatov Mladen Novosel in Dušan Semolič, ki sta ob tej priložnosti tudi podpisala skupno izjavo, v kateri se obe sindikalni konfederaciji pridružujeta zahtevam evropskega sindikalnega gibanja za sprejem socialne pogodbe za Evropo in za ustvarjanje pogojev za nova delovna mesta in predvsem za zaposlitev mladih, ter več solidarnosti in pravičnosti

V skupni izjavi obe strani poudarjata, da jima ni vseeno, v kakšni Evropski uniji želijo članice in člani obeh sindikalnih organizacij delati in živeti. Zato so pozvali voditelje držav, da ne smemo postati popolnoma odvisni od diktata bank in finančnih institucij, ki so breme finančne in gospodarske krize prevalile na pleča delavcev.

V izjavi so se oboji zavzeli za Evropo socialnih pravic. Semolič pravi, da želijo s to pogodbo v Evropi, ki jo je prizadela kriza, doseči ključen premik oziroma, da bi socialne pravice postale pomembnejše od ekonomskih vprašanj. In da bi evropske politike in evropske ustanove v prvi vrsti skrbeli življenjski pogoji ljudi in šele nato kapital in finančni trgi, je še dodal. Ob tem je hrvaškega kolega Novosela opozoril, da z vstopom Hrvaške v EU ne vstopajo v Indijo Koromandijo. Omenil je, da ima Evropska unija lahko tudi neprijazno podobo. Skupaj s slovenskimi in evropskimi sindikati pa bi se morali zavzemati za drugačno in socialno Evropo.

Za MMC Goran Rovan