Ustavno sodišče ni odobrilo predloga SSN-ja. Foto: MMC RTV SLO
Ustavno sodišče ni odobrilo predloga SSN-ja. Foto: MMC RTV SLO
Če se sodišče ne bi odločilo za takšno potezo, se načrt slovenske politike, da sprejme protokol o vstopu Hrvaške v Nato do 2. aprila, ne bi izšel. Foto: RTV SLO

SSN je namreč predlagal, da sodišče do končne odločitve o pobudi, s katero izpodbija več določb zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, zadrži uveljavitev in izvajanje zakona o ratifikaciji protokola o pristopu Hrvaške k Natu in prekine zbiranje podpisov za referendum.

SSN ni natančno predlagal, katere določbe naj se zadržijo
Ob tem ustavni sodniki v odločbi pojasnjujejo, da sme ustavno sodišče v postopku za oceno ustavnosti in zakonitosti predpisov in splošnih aktov, izdanih za izvajanje javnih pooblastil, do končne odločitve v celoti ali delno zadržati izvršitev zakona ali drugega predpisa, če bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive škodljive posledice.

Ob tem dodajajo, da SSN ni natančno predlagal, glede katerih določb zakona o referendumu in o ljudski iniciativi naj ustavno sodišče začasno zadrži njihovo izvajanje. Zato ustavno sodišče njenega predloga ni moglo obravnavati, temveč ga je moralo kot nesposobnega za obravnavo zavreči, so navedli v sklepu.

Rok za zbiranje podpisov bi se končal v četrtek
SSN je sicer skupaj z Zavodom 25. junij 16. februarja v državni zbor vložila pobudo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato, podprto s 5.363 podpisi. Dva dni pozneje je DZ sprejel sklep, ki naj bi zaščitil slovenske interese ob vstopanju Hrvaške v Nato, hkrati pa končal dejavnosti za razpis referenduma o tem vprašanju.

Predsednik DZ-ja Pavel Gantar je 19. februarja določil 35-dnevni rok, v katerem mora stranka zbrati potrebnih 40.000 podpisov podpore zahtevi za sklic referenduma. Rok bi se iztekel v četrtek, temu pa bi sledil sedemdnevni rok njihovega preverjanja.

Zaradi premalo podpisov na ustavno sodišče
Ker je stranki uspelo zbrati le okoli 1.300 podpisov, so že 11. marca na ustavno sodišče posredovali omenjeno pobudo. Po njihovem prepričanju je namreč obstoječi način zbiranja podpisov na upravnih enotah protiustaven.

Če se sodišče ne bi odločilo za takšno potezo, se načrt slovenske politike, da sprejme protokol o vstopu Hrvaške v Nato do 2. aprila, ne bi izšel. Pristopna konferenca se namreč začne 3. aprila.

B. K.