Partizani so Slovenijo osvobodili in ji postavili temelje državnosti, mlajši rod veteranov vojne za Slovenijo pa je to isto borbo pripeljal do zmagovitega konca, je dejal Stanovnik. Foto: Aleš Nanut
Partizani so Slovenijo osvobodili in ji postavili temelje državnosti, mlajši rod veteranov vojne za Slovenijo pa je to isto borbo pripeljal do zmagovitega konca, je dejal Stanovnik. Foto: Aleš Nanut

"Slovenci so suveren narod, te suverenosti pa ne dajo," je opozoril predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Janez Stanovnik. Po njegovih besedah je bila vojna za osamosvojitev Slovenije samo nadaljevanje tega, kar je za njeno osvoboditev naredila partizanska borba.

"Če je odrekanje potrebno za utrditev suverenosti, potem se bomo odrekali"
Partizani so Slovenijo osvobodili in ji postavili temelje državnosti, mlajši rod veteranov vojne za Slovenijo pa je to isto borbo pripeljal do zmagovitega konca, je dejal. "Slovenci so s svojo državo postali suveren narod. Zavrnili so Beograd, ki je hotel gospodariti nad njimi. Bodo rekli ne tudi komu drugemu, ki se ravno tako začenja na b," se je vprašal Stanovnik.

"Če je odrekanje potrebno za utrditev slovenske suverenosti, potem se bomo Slovenci tudi odrekali. Ampak zato, ker tako sami hočemo. Ne pa zato, ker tako nekdo drug ukazuje," je še povedal Stanovnik.

Na Planini leta 1944 ustanovili Partizanski pevski zbor
Predsednik Zveze združenj borcev je bil na Planini pod Mirno goro osrednji govornik na slovesnosti, ki jo je pokrajinski svet omenjenega združenja priredil ob skorajšnjem dnevu upora proti okupatorju, 27. aprilu, in odkritju prenovljene spominske plošče Invalidskemu oz. Partizanskemu pevskemu zboru.

Tega so na Planini ustanovili spomladi leta 1944, pod vodstvom dirigenta Karola Pahorja pa je nastal iz okrevajočih ranjencev, partizanov, kot edinstven zbor v takratni vojskujoči se Evropi. Imenovali so ga Invalidski pevski zbor ali po domače tudi Pojoča četa. Po vojni so ga preimenovali v Partizanski invalidski pevski zbor in pozneje v Partizanski pevski zbor.

Slovesnosti so se udeležili tudi podpredsednica državnega zbora in poslanka Pozitivne Slovenije Renata Brunskole, semiška županja Polona Kambič, črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič in metliški župan Darko Zevnik.