Mož starejšo ženo zanemarjal in zaklepal v sobo

Zanemarjanje in nasilje predolgo ostane za štirimi stenami. 89-letno žensko, ki so jo v na zunaj urejeni hiši našli reševalci, je njen 35 let mlajši mož dolgo zanemarjal, grobo ravnal z njo in jo zaklepal v sobo. Poročila sta se pred dvema letoma. Ona ima dostojno pokojnino in nepremičnino, on je brezposeln, brez vsega.

Sosedje gospe niso videli že več mesecev. Početje starkinega moža so prijavljali na različne naslove in pred tremi tedni so reševalci naleteli na strašljiv prizor.

Gospa je gola ležala v lastnih izločkih na umazani vzmetnici na tleh, opiše zdravnica nujne medicinske pomoči Milica Vasić. "Komunikacija z gospo je bila zelo omejena in otežena, ker je bila dezorientirana, zmedena, v tem položaju je bila precej časa," doda.

Mož: Ni bilo materialnega okoriščanja

A mož starostnice trdi, da so jo reševalci odpeljali "v nasprotju z zakonom, veliko ljudi je tudi prekoračilo svoja pooblastila". Na vprašanje, ali je zanemarjal svojo ženo, odgovarja: "Padla je s postelje, vsak dan se trudim zanjo, da bi dostojno živela. Prinašal sem ji hrano, vodo, zdravila. Delam, pospravljam." V 40-minutnem pogovoru se mož predstavi kot žrtev skoraj 90-letne žene in sistema: "Z moje strani ni bilo materialnega okoriščanja, z obeh strani je bila iskrena ljubezen."

"Ko sem se odločila, da jo pošljem v bolnišnico zaradi slabega stanja, se je mož upiral. Naslednji dan je bilo izplačilo pokojnine in ga ne bi mogel dvigniti," doda zdravnica nujne medicinske pomoči.

Iščejo primerno namestitev

Starostnico so v izolski bolnišnici uspešno oskrbeli in je še vedno pri njih. Čakajo navodila socialne službe, da bodo lahko gospo namestili v varno okolje, saj ima visoko stopnjo demence, pove Gorazd Plevnik, kardiolog v izolski bolnišnici.

Patronažno osebje in center za socialno delo sta že večkrat posredovala na domu zakoncev, a sta do zdaj vsakršno pomoč odklonila. Direktorica CSD-ja Južna Primorska Tjaša Rodman potrdi: "Opravili smo obisk na domu in ugotovili, da je starostnica res ogrožena."

Starostnica bo odšla na varno, mož ima prepoved stikov, tožilstvo pa že usmerja preiskavo suma zanemarjanja družinskega člana, ki ne more sam skrbeti zate. Zagrožena kazen za to je do dve leti zapora.

Večina nasilja nad starejšimi je v družinskem krogu