Razrešeni generalni direktor Sursa Bojan Nastav. Foto: Televizija Slovenija
Razrešeni generalni direktor Sursa Bojan Nastav. Foto: Televizija Slovenija

Po hitri in nenapovedani razrešitvi generalnega direktorja Statističnega urada Republike Slovenije Bojana Nastava – vlada je odločitev sprejela kar na dopisni seji in takoj imenovala vršilca dolžnosti – je zasedal statistični svet.

Od vlade je zahteval pojasnila o tem, ali je bila razrešitev zakonita.

Po neuradnih informacijah TV Slovenija je statistični svet od vladnih služb prejel odgovor, da so Nastava razrešili po 83. členu zakona o javnih uslužbencih. Zakon vladi omogoča, da funkcionarja zamenja v enem letu od njegovega nastopa funkcije, je poročal novinar Rok Šuligoj.

Pravnik Rajko Pirnat. Foto: BoBo
Pravnik Rajko Pirnat. Foto: BoBo

V primeru Nastava to drži, saj je bil imenovan avgusta lani. Statistični svet pa je za mnenje vprašal tudi pravnika Rajka Pirnata, ki trdi, da generalni direktor Sursa ne sodi v to kategorijo. Še več, zaradi občutljivosti osebnih podatkov in neodvisnosti delovanja statističnega urada ta sodi pod jurisdikcijo zakona o državni statistiki, ki predčasno razrešitev predvideva samo v primeru krivdnih razlogov oziroma večjih organizacijskih napak, je dejal Pirnat. Tega pa vlada Nastavu ne očita, čeprav sta predsednik vlade Janez Janša in Matej Lahovnik, ki vodi vladno svetovalno skupino, povedala, da sta bila z delom Sursa v zadnjem času nezadovoljna.

Člani statističnega sveta ne morejo soditi o tem, kateri zakon velja pri razrešitvi generalnega direktorja Sursa, zato so ustavnemu sodišču podali pobudo, naj presodi, kateri od dveh zakonov se v tem primeru uporablja.

Sporočili so še, da statistični svet zaupa Sursu, da ta deluje neodvisno in strokovno, in mu čestitali za delo, opravljeno v času epidemije, je še poročal Šuligoj.

Statistični svet je strokovno posvetovalno telo za strateška in razvojna vprašanja državne statistike. Trenutno mu predseduje Anuška Ferligoj, redna profesorica statistike na FDV-ju.

Sporna menjava na vrhu Sursa