Stavka na 41 upravnih enotah

Razlogi za stavko so prenizke plače in nerešena kadrovska problematika, delavci namreč odhajajo v druge poklice, ter veliki zaostanki zaradi kopičenja nerešenih vlog.

Bodo v upravnih enotah stavkali?

"Že skoraj desetletje se borimo za ureditev kadrovskih razmer in slabih plač na upravnih enotah, ki jih zapuščajo prepotrebni uradniki, novih pa minimalna plača seveda ne zanima. Slabo stanje, ki že predolgo ogroža spodobno in zakonito upravno odločanje v imenu države, vlado očitno premalo zanima, sicer bi že zdavnaj uredila ustrezno in sprotno reševanje upravnih postopkov. Ti so posledica enormnega števila tujcev in obilice pravnih sredstev, ki jih vlagajo za ureditev svojega statusa v Republiki Sloveniji," ob napovedi stavke poudarjajo v Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS).

Predsednik SDOS-a Frančišek Verk je sinoči za Dnevnik TV Slovenija povedal, da je glavna stavkovna zahteva zvišanje plač najslabše plačanim referentom. "Za sedem plačnih razredov, kar je bilo pozneje interpretirano tako, kot da je to 20 odstotkov. Nihče od dogovornih pa ni povedal, da so ti referenti tako rekoć štiri plačne razrede pod minimalno plačo. Tudi če bi teh sedem plačnih razredov dobili, bi bili od dva do tri plačne razrede nad minimalno plačo."

Povedal je še, da so od vladne strani dobili ponudbo, ki jo bodo lahko preučili le po širši razpravi in ob dodatnih pojasnilih. To je pred ponedeljkom nemogoče, ker ob koncu tedna zaposleni na upravnih enotah nimajo dostopa do službenih elektronskih naslovov, kamor jim je bilo vladno gradivo posredovano. Dejal je še, da bi bilo iluzorno pričakovati, da bodo v enem samem koncu tedna odpravili težave, na katere opozarjajo zadnjih pet let. Visok pripad upravnih zadev na oddelkih za tujce je posebej izrazit, na nekaterih enotah nerešenih ostaja na tisoče vlog, delavci te upravne enote zapuščajo, ker si zaposlitve najdejo drugje, je dejal Verk.

Boštjančič o stavki upravnih enot

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je načelnike upravnih enot vnaprej opozoril, da stavka ne bo plačana, a naj bi jo v napovedanih enotah vseeno izvedli, SDOS pa je to opozorilo označil za poskus onemogočanja stavke.

Trbič je včeraj za Dnevnik TV Slovenija ponovil, kar je povedal že na petkovi novinarski konferenci ministrstva za javno upravo, ki jo je sklicalo v odziv na napovedano stavko, in sicer da "delajo vse, kar je v njihovi moči, da stavke ne bi bilo", da bo "ta stavka, podobno kot zdravniška, najbolj prizadela uporabnike – posameznike in tudi gospodarstvo", da se »desetletja težav čez noč ne da rešiti, ampak z dobro voljo vseh vpletenih in z enakim ciljem, izboljšati okolje za zaposlene in učinkovito delo upravnih enot, verjamem, da imamo isti cilj in da ga bomo tudi dosegli".

Na katerih upravnih enotah in na kateri dan bo potekala stavka, objavljamo v naslednjih grafičnih prikazih.

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona