Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Stavko je koordinacija novinarskih sindikatov vodstvu RTV-ja napovedala 13. maja, deset dni zatem se je začela opozorilna stavka. A ker med pogajanji o novinarski, uredniški in institucionalni avtonomiji ter stabilni kadrovski politiki ni bil dosežen noben napredek, bomo novinarji na razmere v zavodu znova opozorili danes, ko bo o nadaljnjih programskih in kadrovskih zadevah razpravljal tudi programski svet RTV Slovenija. Pravkar se začenja novinarska konferenca, zvečer pa bo ob organiziran javni shod. Začel se bo ob 18. uri pred RTV Slovenija, glavni dogodek pa bo ob 19. uri na Trgu republike v Ljubljani, ko bodo zbrani od zakonodajalca zahtevali ukrepanje pri ohranitvi javnega servisa.

Vodstvo RTV-ja na stavko odgovarja s cenzuro

Po napovedi stavkajočih program zaradi stavke vsebinsko ne bi bil okrnjen. Vsebine v RTV programi na radijskih in televizijskih kanalih ter na MMC bi bile prilagojene stavkovnim zahtevam.

Nasprotno pa je generalni direktor napovedal skrajševanje informativnih oddaj, kar se je danes dopoldne res zgodilo.

Kot je v izjavi ob 11.30 dejala predsednica odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinkovič, so bili malo pred tem obveščeni o skrajšanju informativnih oddaj: Poročila ob sedemnajstih bodo dolga tri minute, Dnevnik in Odmevi pet, Tednik, ki je posvečen vlogi in pomenu javnih medijev, pa je umaknjen s programa.

Prišli smo do točke, ko sta resno ogrožena obstoj javne RTV in status zaposlenih. Na škodljive programske in kadrovske poteze vodstva v novinarskih sindikatih in uredništvih opozarjamo že mesece.

Pod trenutnim vodstvom RTV Slovenija so bile v informativnem programu Televizije Slovenija ukinjene oddaje, kot so Globus, Točka preloma, Politično s Tanjo Gobec, Z Mišo, Svet v letu in Slovenija v letu ter Studio City. Generalni direktor namerava programskemu svetu RTV Slovenija predlagati tudi ukinitev dopisništev v Berlinu, Rimu in Moskvi ter krčenje dopisništva v Bruslju. Od januarja je informativni program TV SLO zapustilo že več kot 30 zaposlenih.

Zahtevamo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo.
Zahtevamo spoštovanje profesionalnih, programskih in etičnih standardov.
Zahtevamo umik škodljivih sklepov Programskega sveta.
Zahtevamo dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV.
Zahtevamo socialni dialog.
Zahtevamo plačano stavko.
Zahtevamo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

Stavkamo, ker nismo hlapci, smo javni RTV!

Stavkajoči člani uredništva MMC-ja.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO