Prišli smo do točke, ko sta resno ogrožena obstoj javne RTV in status zaposlenih. Na škodljive programske in kadrovske poteze vodstva v novinarskih sindikatih in uredništvih že mesece opozarjamo s pozivi, novinarskimi konferencami, pozivi k pogovorom, z dopisi in javnimi pismi. Po našem opažanju resnih odzivov in odpravljanja težav ni opaziti. Zato danes, v ponedeljek, 23. 5. 2022, opozorilno stavkamo.

Stavkamo, ker sta v Informativnem programu Televizije Slovenija in uredništvu MMC-ja resno ogroženi novinarska in uredniška avtonomija, s spremembami statuta pa se napoveduje tudi neutemeljena delitev informativnega programa Televizije na dva dela. Številni odhajajo, tisti, ki opozarjamo na nepravilnosti, smo žrtve diskreditacij. Zato RTV izgublja gledalce in zaupanje javnosti.

Zahteve stavkovnega odbora so jasne:

  1. Zahtevamo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo.
  2. Zahtevamo spoštovanje profesionalnih, programskih in etičnih standardov.
  3. Zahtevamo umik škodljivih sklepov Programskega sveta.
  4. Zahtevamo dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV.
  5. Zahtevamo socialni dialog.
  6. Zahtevamo plačano stavko.
  7. Če ne bo sklenjen sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev do 30. 5. 2022, zahtevamo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

Stavkamo, ker nam med drugim poslovno in programsko vodstvo v Informativnem programu TVS in na MMC-ju preprečujeta delati v skladu s poklicnimi standardi in je zato ogroženo nepristransko in objektivno informiranje javnosti, prizadeti sta poklicna integriteta in verodostojnost javne ustanove. Stavkamo, ker ne pristajamo na to, da nas poslovno in programsko vodstvo delita na leve in desne novinarje in novinarke ter uredništva politično cepi na leva in desna. Stavkamo, ker hočemo delati po profesionalnih in etičnih pravilih, po svoji poklicni vesti.

Kljub stavki bomo novinarji MMC-ja objavljali vse pomembne dnevne informacije tako na spletu kot na teletekstu. Bodo pa druge vsebine, objavljene na portalu, v precejšnji meri posvečene stavkovnemu dogajanju in pomenu javnih RTV-servisov.

Stavkamo, ker Programski svet RTV Slovenija neposredno posega v naše delo in nam narekuje, kako naj opravljamo svoje poklicne dolžnosti, ker si programski svet prisvaja programske sheme in jih poljubno spreminja, ne kot pričakuje javnost, ampak kot jim narekuje njihova politična usmerjenost. Stavkamo, ker generalni direktor zapostavlja socialne partnerje in ignorira socialni dialog, ker delovnopravne institute zlorablja za ustrahovanje zaposlenih in pogodbenih sodelavcev, krši zakon in kolektivne pogodbe.

Stavkamo, ker se krčita in zapravljata kadrovski in razvojni potencial javne radiotelevizije. Stavkamo, ker se uničujejo oddaje z visokim zaupanjem javnosti. Stavkamo, ker vodstvo na ključna uredniška mesta imenuje ljudi brez potrebne integritete in brez podpore podrejenih.
Ne stavkamo proti javnosti in ne proti vladi. Stavkamo proti vodstvu RTV-ja, ki s škodljivimi potezami uničuje javni medij.

Stavkamo, ker nismo hlapci, smo javni RTV!

Stavkajoči člani uredništva MMC-ja.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
RTV smo - zakaj stavkamo?