Jan Polanc je leta 2020 Tadeju Pogačarju pomagal do velike zmage na Dirki po Franciji. Lani Polanc ni dobil priložnosti v ekipi UAE Team Emirates, verjetno pa bo tudi letos Tour spremljal doma in kdaj gostoval tudi v studiu TV Slovenija ob robu prenosov največjega kolesarskega spektakla na svetu. Foto: Reuters
Jan Polanc je leta 2020 Tadeju Pogačarju pomagal do velike zmage na Dirki po Franciji. Lani Polanc ni dobil priložnosti v ekipi UAE Team Emirates, verjetno pa bo tudi letos Tour spremljal doma in kdaj gostoval tudi v studiu TV Slovenija ob robu prenosov največjega kolesarskega spektakla na svetu. Foto: Reuters

Kako nekateri znani športni obrazi razmišljajo o RTV Slovenija? Kaj jim pomeni osrednja medijska hiša v državi, kaj bi pohvalili, kaj pograjali. Pogovarjali smo se z Bojanom Prašnikarjem, Francijem Petkom, Filipom Flisarjem, Mitjo Petkovškom in Janom Polancem.

MMC je moj osrednji informacijski portal. Privlačen in uporaben, predvsem pa – verodostojen.

Franci Petek

Bojan Prašnikar, nogometni trener, ki je Maribor popeljal v Ligo prvakov in je bil tudi selektor Slovenije: "RTV je vsekakor institucija, v katero je treba verjeti. Pokrivala je vsa področja družbe, postavljala je standarde, imela je svoj smisel in vizijo. Žal se v zadnjem času zaupanje v to institucijo krha in marsikdo ni zadovoljen s trenutnim položajem. Vodstvene strukture morajo imeti znanje, sposobnosti, verodostojnost, zaupanje. Upam, da se vse to čim prej spet vzpostavi in da RTV Slovenija spet pridobi sloves neke nadinstitucije."

Franci Petek, nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih: "RTV-novinarji so me spremljali vso skakalno kariero, spomini so prelepi. Rad spremljam RTV-vsebine, MMC je moj osrednji informacijski portal. Privlačen in uporaben, predvsem pa – verodostojen. Vem, da bom tudi dobil prave informacije, seveda pa najbolj spremljam šport. Sem tudi eden tistih, ki zvečer preleti teletekst, vsaj tistih osrednjih pet novic na strani 100."

Filip Flisar je tudi zaradi prenosov smučarskega krosa na TV Slovenija postal eden najbolj prepoznavnih slovenskih športnikov. Foto: EPA
Filip Flisar je tudi zaradi prenosov smučarskega krosa na TV Slovenija postal eden najbolj prepoznavnih slovenskih športnikov. Foto: EPA

Filip Flisar, nekdanji zvezdnik smučarskega krosa: "O RTV Slovenija ne morem reči nič slabega, predvsem je poskrbel za prenose smučarskega krosa, kar je pripomoglo k priljubljenosti tega športa v Sloveniji in pripomoglo k vzponu moje kariere. Gledalcem je omogočala tudi vir neke zabave skozi panogo, ki je prej niso mogli spremljati. Zdi se, da jim je ta šport v resnici ponudil veliko novega, svežega, zato jim je bil všeč. Sam še vedno najraje spremljam vse novice, ne le športne, ravno prek RTV Slovenija. Zdi se mi, da je to še vedno najbolj legitimen medij, predvsem pri športu. Poročanje je bilo vedno korektno."

Zelo mi je žal, da v programu ni več Studia City. Tako sem bil žalosten, kot bom v trenutku, ko bo Roger Federer končal kariero.

Mitja Petkovšek

Mitja Petkovšek, nekdanji šampion gimnastike in dvakratni svetovni prvak na bradlji: "Dogajanja, ki je RTV pripeljalo v takšen položaj, kot je zdaj, ne bi komentiral, mi je pa zelo žal, da v programu ni več Studia City. Tako sem bil žalosten, kot bom v trenutku, ko bo Roger Federer končal kariero, oziroma kot sem bil razočaran ob slovesu Peta Samprasa, saj potem dolga leta tenisa nisem spremljal. Ne morem seveda mimo gimnastike. Ko sva z Aljažem (Peganom) končala kariero, gimnastike dolga leta ni bilo na TV SLO, zdaj je spet. Ravno ta šport najbolj sodi na nacionalno televizijo, ker je nekomercialen, je pa simbolnega pomena zaradi zgodovine, ki jo ima v Sloveniji, pa tudi svoje bazičnosti, saj je osnova preostalim športom. Zelo vesel sem, da so v zadnjem obdobju tudi ritmične telovadke spet na ekranih. To je lepa nagrada za slovensko gimnastiko in motivacija mladim, da se še bolj trudijo."

Jan Polanc, profesionalni kolesar ekipe UAE Team Emirates: "Predvsem po telefonu spremljam MMC-jevo spletno stran, da sem na tekočem s športnimi novicami. Te dni na nacionalki spremljam svetovno prvenstvo v hokeju, sem kar navdušenec in ga tudi rekreativno igram v Kranju. Navijam za Kanadčane, vedno so mi bili všeč. Seveda komaj čakam na Dirko po Franciji. Kaže, da letos ne bom nastopil, bom pa zato spremljal prenose z odličnima komentatorjema in sploh vsemi ustvarjalci in studiem. Na TV SLO si rad ogledam tudi kakšen dober film, pred kratkim me je navdušil norveški film Val, posnet po resničnih dogodkih, ko se je nad fjordom odlomil del gore in zgrmel v fjord ob turističnem mestu."

Športni program TV Slovenija se pridružuje stavki