Predsednik KPK-ja odgovora, zakaj vzpostavitev novega strežnika traja toliko časa, nima, saj gre za tehnične zadeve, na katere se ne spozna. Foto: BoBo
Predsednik KPK-ja odgovora, zakaj vzpostavitev novega strežnika traja toliko časa, nima, saj gre za tehnične zadeve, na katere se ne spozna. Foto: BoBo
Supervizor se vrača septembra

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je povedal, da so se za premestitev Supervizorja z zasebnega strežnika na virtualni strežnik pri ministrstvu za javno upravo odločili zaradi pogostih napadov tako na Supervizor kot na komisijo. Hkrati pa bo novi strežnik zagotavljal večjo varnost. Supervizor je označil kot odličen in mednarodno priznan ter nagrajen projekt, ki ne bo nikoli ugasnil.

"S Štefanecem ni mogoče sodelovati"
Dozdajšnji upravljavec Supervizorja Primož Bratanič zavrača navedbe predsednika KPK-ja, da naj bi aplikacijo ugasnil zaradi odločbe informacijske pooblaščenke, ampak je bil dogovor o prenehanju sodelovanja sklenjen že prejšnji teden.

"Ker mi na pisni poziv, naj sporoči terminski načrt prevzema Supervizorja k sebi, ni odgovoril, je bila alternativa to, da ga dobi v roke v ponedeljek kot edino kopijo in da lahko z njo dela, kar hoče," je pojasnil Bratanič.

Glede odnosa s predsednikom KPK-ja pravi, da se z njim odlično razume, vendar z njim ne more delati, ker se mu "ne da zaupati, da ne bo o dogovorjenem takoj spremenil stališča". "V takih okoliščinah zanj ni smiselno delati zastonj in zaman," je dodal Bratanič.

Bratanič, ki je za Supervizor skrbel vse od njegove vzpostavitve, sicer sodeluje tudi pri njegovi ponovni vzpostavitvi na infrastrukturi ministrstva za javno upravo. "Ko sem KPK-ju izročil podatke, sem tudi obljubil, da bom pomagal s ponovno vzpostavitvijo, če se bodo zanjo odločili," je še dejal.

Spoštovan projekt, ki nikoli ne bo ugasnil
Točnega datuma, kdaj bo Supervizor spet začel delovati, ne ve, vendar je zavrnil navedbe, da bo to šele septembra ali pozneje. "Supervizor trenutno ne dela, vendar bo začel delati še pred septembrom," je zagotovil Štefanec. "Ta trenutek tečejo zelo intenzivne aktivnosti v zvezi s prenosom Supervizorja na virtualni strežnik, ki je vzpostavljen pri ministrstvu za javno upravo," je dodal. Poudaril je, da zaradi prenosa bistveni stroški ne bodo nastali, ministrstvo in komisija pa jih bosta brez težav zmožna pokriti. Nad Supervizorjem bo še naprej bedel KPK, "ministrstvo bo zgolj zagotavljalo komunikacijske zmožnosti". Še enkrat je poudaril, da ima KPK edino kopijo podatkov in da so bili podatki pri zunanjem izvajalcu uničeni.

Supervizor bo prilagojen novi zakonski določbi
Pojasnil je, da sam navodila za ugasnitev aplikacije, ki je v noči na ponedeljek prenehala delovati, ni dal. Takšno odločitev naj bi sprejel zunanji sodelavec, ki je edini lahko upravljal strežnik, to pa je po besedah Štefaneca storil zato, ker je "smatral, da bo tako najenostavneje preprečil možnost, da prek iskalnika Google nekdo prihaja v Supervizor in tam išče družbenike". Trenutno zakon namreč ne dovoljuje iskanja družbenikov, kar pa se bo z 28. julijem spremenilo. Takrat bo začela veljati zakonska določba, po kateri bo dovoljeno prek spletnega iskalnika iskati družbenike podjetij v Supervizorju. Temu pa bo prilagojen tudi novi Supervizor.

Spor z zunanjim sodelavcem zavrnil
Na očitke, da bi dosedanjo aplikacijo lahko ugasnili, ko bi vzpostavili nov strežnik in bi tako mrk trajal le nekaj ur, pa je odgovoril, da so to tehnične stvari, na katere se ne spozna in jih zato ne more komentirati. Na vprašanje, zakaj niso upoštevali terminskega načrta, ki ga je pripravil zunanji sodelavec in na podlagi katerega bi prenos potekal brez težav, ni želel odgovoriti, saj gre še za "enega od tehničnih podatkov". Zavrnil je tudi navedbe, da se je pri Supervizorju zapletlo zaradi spora z zunanjim izvajalcem. Kot je zagotovil Štefanec, je dozdajšnji zunanji sodelavec še naprej pripravljen sodelovati pri projektu.

Supervizor se vrača septembra