Predsedniki t.i. sredinskega trojčka vztrajno iščejo možnosti, da bi z novim kandidatom za premierja vložili konstruktivno nezaupnico. Foto: MMC RTV SLO
Predsedniki t.i. sredinskega trojčka vztrajno iščejo možnosti, da bi z novim kandidatom za premierja vložili konstruktivno nezaupnico. Foto: MMC RTV SLO
France Arhar
France Arhar je potrdil, da je dobil ponudbo za mandatarstvo, a je povedal, da mora še temeljito razmisliti. Foto: BoBo

Predsednik države je namreč predsednike parlamentarnih strank povabil na skupni sestanek, ki bo v četrtek, so sporočili iz Pahorjevega urada. Na sestanku bodo poskušali doseči dogovor o nadaljevanju postopka za spremembo ustave glede referendumske ureditve, o ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške z EU-jem in o reformi trga dela.

Cilj sestanka je "dogovor o skupnem dobrem in odgovornem ravnanju" glede tistih vprašanj, ki so pomembna za interes države in blaginje ljudi v času povečane politične negotovosti, so zapisali.

Pahor je sestanek napovedal že konec januarja in poudaril, da ne išče novega mandatarja; je pa ocenil, da bi bilo koristno, če bi vlada preverila podporo v DZ-ju, poroča STA.

Med strankami medtem potekajo pogovori o možnosti vložitve konstruktivne nezaupnice.

Janša in Janković
Prvaki DL-ja, DeSUS-a in SLS-a so minuli teden že iskali morebitnega mandatarja, s katerim bi ob vložitvi konstruktivne nezaupnice, če bi ta uspela, skušali nadomestiti premierja Janeza Janšo, je za Drugo jutranjo kroniko poročal Marko Škrlj. K sodelovanju so povabili tudi Pozitivno Slovenijo in njeno začasno predsednico Alenko Bratušek, ki je skušala v začetku sama prevzeti pobudo za oblikovanje nove vlade, a so Gregor Virant, Karl Erjavec in Radovan Žerjav od nje zahtevali, naj se znebi svojega predsednika Zorana Jankovića, ki je svoj predsedniški položaj začasno zamrznil.

Se bo Janković dokončno umaknil z vrha stranke?
Iz Pozitivne Slovenije sicer že prihajajo namigi, da bi se lahko Janković, ko bi projekt nove vlade postal uresničljiv, popolnoma umaknil z vrha stranke. Da bi podprli konstruktivno nezaupnico so prejšnji teden napovedali tudi Socialni demokrati, ki pa zaenkrat ne kažejo zanimanja za sodelovanje v projektni vladi in se zavzemajo za predčasne volitve, do katerih pa je, tako Škrlj, ker Janša sam ne namerava odstopiti, težje priti.

Podpredsednik SLS-a in eden od dveh kandidatov za naslednika predsednika stranke Radovana Žerjava, Franc Bogovič, je v nedeljo povedal, da se že kažejo obrisi koalicije, ki se je napovedovala takoj po zadnjih volitvah. Izrazil je pričakovanje, da se bodo tudi znotraj SD-ja spremenila stališča, vsaj tako je po njegovih besedah mogoče slišati po kuloarjih, ocenjuje pa, da bi se lahko trenutna situacija razrešila februarja in marca

Eden od kandidatov za mandatarja France Arhar
Kot kandidata sredinskega trojčka za novega mandatarja se vse bolj omenja bančnika Franceta Arharja, ki je že potrdil, da je ponudbo dobil, a o njej še ni dovolj temeljito razmislil, tako da se še ni dokončno odločil.