Foto:
Foto:
Na kraj nesreče so prispeli preiskovalci, gasilci in reševalci.
Kraj nesreče vojaškega letala pilatus

V nesreči je umrl izkušeni pilot slovenske vojske, 49-letni major Drago Svetina. Letalo, pilatus PC-9, je strmoglavilo blizu naselja, vendar med domačini ni poškodovanih.

Na kraj nesreče so prispeli policisti, vojaški preiskovalci, reševalci, državna tožilka in preiskovalni sodnik, medtem ko so gasilci prizorišče zavarovali. Ker preiskava še poteka, natančnejše okoliščine nesreče niso znane. Po izjavah očividcev naj bi letalo s kljunom zadelo ob tla in eksplodiralo, potem ko ga je obrnilo v zraku.

Sožalje družini izrekli tudi Rop, Lipič in Grizold
Predsednik vlade Anton Rop je družini ponesrečenega pilota izrazil sožalje. Slednje sta svojcem umrlega majorja izrekla tudi načelnik Generalštaba SV generalmajor Ladislav Lipič in obrambni minister Anton Grizold. Sicer pa je ministrstvo za obrambo (MORS) zaradi nesreče imenovalo posebno komisijo, ki bo raziskala dogodek. Pri delu komisije bo sodeloval tudi preiskovalec letalskih nesreč urada za preiskavo letalskih nesreč in incidentov pri ministrstvu za promet ter vodja letalsko tehnične službe Letalske enote Policije.

Letalo je bilo redno vzdrževano
Pilot, ki je umrl v nesreči, je bil izkušen pripadnik Slovenske vojske. Opravljal je običajni prelet v okviru rednega usposabljanja. Kot je pojasnil stotnik Simon Korez, je bilo vojaško letalo, ki ga je Slovenska vojska kupila po letu 1990, redno vzdrževano, zadnji servis pa je bil opravljen 22. februarja letos.

Slovenska vojska ima pilatuse PC-9 in PC-6
Vojaško letalo vrste pilatus PC-9 je turbopropelersko letalo, ki sodi v sam vrh med letali svoje kategorije in je opremljeno z vso potrebno opremo vojaškega šolskega letala. Opremljeno je z elektronsko opremo, ki omogoča nadaljevalno šolanje, temeljno bojno usposabljanje in predstavlja prehodni tip med letali za šolanje in bojnimi letali.

Poleg omenjenih ima Slovenska vojska v svoji oborožitvi še letala vrste pilatus PC-6 turbo porter, namenjena za transport vojakov, vojaške in druge opreme, usposabljanje vojaških in civilnih padalcev, gašenje požarov in prevoz ranjencev ter lahko transportno dvomotorno letalo turbolet L-410 češke izdelave.