Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je razpravo organiziralo v kontekstu mednarodne kampanje za boj proti nasilju na podlagi spola.

Miha Blažič. Foto: BoBo
Miha Blažič. Foto: BoBo

Najprej bivanje, potem ostalo

"Za preprečevanje nasilja nad ženskami in nasploh ranljivimi skupinami moramo tem osebam zagotoviti možnost stabilnega bivanja," je povedal Miha Blažič iz Ambasade Rog. Ljudje se po njegovih navedbah nanje obračajo z vprašanjem, ali bodo deportirani na Hrvaško, zato imajo tudi globoko nezaupanje do institucij. Šele ko človek vidi, da ima možnost ostati v državi, se zaposliti in imeti stabilno življenje, lahko začne identificirati probleme in zanje iskati pomoč, je dejal.

Dan Juvan. Foto: BoBo
Dan Juvan. Foto: BoBo

Juvan: Presečna diskriminacija

Pri migrantkah, delavkah in partnerkah migrantov se spopadamo s presečno diskriminacijo, kar pomeni, da niso podvržene samo nasilju tihotapcev, trgovine z ljudmi in institucij, temveč se tudi po bivanju v Sloveniji spopadajo s pomanjkanjem informacij o oblikah pomoči, z izkoriščanjem na delovnem mestu in z opravljanjem reproduktivnega dela doma, je razpravo povzel državni sekretar na ministrstvu Dan Juvan.

Po Juvanovih besedah so razpravljavci glavne probleme identificirali v počasnosti azilnih postopkov, odsotnosti vsebinske obravnave nekaterih ranljivih skupin in pomanjkanju tolmačev, kulturne mediacije in dostopa do storitev pomoči za žrtve nasilja.

Dževada Popaja. Foto: BoBo
Dževada Popaja. Foto: BoBo

Zavod EMMA izvaja predvsem programe pomoči migrantkam, pri čemer se jim zdi izjemnega pomena, da se v Sloveniji ustvari visoko usposobljene kadre za zaznavo nasilja nad migrantkami, je dejala strokovna vodja zavoda Dževada Popaja. Ob tem zastopajo stališče ničelne tolerance do nasilja in enake obravnave vseh.

Meta Smole iz logaške enote Centra za socialno delo Ljubljana je pozvala k medsebojnemu sodelovanju med vsemi vključenimi v procese podpore in sisteme zaščite. "Ugotavljamo, da smo najbolj uspešni, ko se strokovne službe med seboj povezujemo in med vsemi deležniki zagotovimo en okvir pravic in kakovostnih storitev," je dejala.

Vojna in krize še povečale tveganja

To je pomembna priložnost za Združene narode in mednarodno skupnost, da spodbudita k podpori in ozaveščanju tveganj, ki so jim izpostavljena dekleta in begunke, je ocenila Helena Behr iz predstavništva Visokega komisariata ZN-a za begunce za srednjo Evropo. Dodala je, da so vojne in humanitarna kriza ta tveganja za ženske le še povečala.