Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predstavniki več nevladnih organizacij so se v podporo prosilcem za azil zbrali na solidarnostnem shodu pred vladno palačo v Ljubljani. Predstavnik Ambasade Rog Miha Blažič je poudaril, da begunci v Sloveniji že dalj časa "ugotavljajo, da so obravnavani kot številke in kot varnostno vprašanje, ne obravnavajo jih kot ljudi, ki so prišli po zaščito in imajo za to utemeljene razloge, ki jim je treba prisluhniti".

Ob tem je znova pozval premierja Roberta Goloba, notranjega ministra Boštjana Poklukarja in celotno vladno ekipo, naj prisluhne zgodbam ljudi, ki v Sloveniji potrebujejo zaščito.

"Groza nas je Hrvaške, tam smo doživeli mučenje, ponižanje, tepež, na nas so spustili policijske pse in streljali. Pošiljajo nas nazaj v državo, kjer smo bili zanje živali, in ne ljudje. V Sloveniji se počutimo varno, mnogi že hodimo v službo, vsi se učimo jezika, otroci hodijo v šolo, tukaj imamo prijatelje," je dejal eden od prosilcev za azil. Kot je še dodal, je veliko prosilcev v Sloveniji že nekaj časa in jo zato tudi dojemajo kot svoj dom.

Prosilci za azil so svoje osebne zgodbe strnili tudi v kratkem videu, ki so ga naslovili tako na civilno družbo kot tudi na vlado:

Podporo so jim med drugim izrazili antropologinja Svetlana Slapšak, pesnik Andrej Rozman Roza, predstavniki Inštituta 8. marec, Protestne ljudske skupščine in civilne iniciative Izbrisanih, učiteljica slovenščine, ki poučuje prosilce za azil, Anja Tomažin, nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek in raper Zlatko.

Ali bodo prosilci za azil deportirani?
Modernizacija slovenske vojske

Kdor želi, lahko od danes podpiše peticijo proti deportacijam.

To je bil sicer že drugi solidarnosti shod v zadnjem mesecu.

Poziv k ustavitvi deportacij prosilcev za azil