Ob začetku počitnic in velikonočnih praznikov v večini evropskih držav tudi na Darsu opozarjajo na povečan promet z daljšimi zastoji. Foto: BoBo
Ob začetku počitnic in velikonočnih praznikov v večini evropskih držav tudi na Darsu opozarjajo na povečan promet z daljšimi zastoji. Foto: BoBo

Človeški faktor je ključen in obenem izjemno nepredvidljiv. Odločajo stotinke sekunde, dovolj je že hiter pogled na mobilni telefon, utrujenost, objestna vožnja, alkohol, neprilagojena hitrost ali nepripetost z varnostnim pasom. Samo trenutek nepozornosti in življenje se lahko za vselej spremeni. Agencija za varnost prometa zato svetuje, da se v praznične dni podate s strpno in previdno vožnjo, ki naj bo prilagojena cestnoprometnim predpisom in razmeram na cesti. Za varnost v prometu smo namreč odgovorni vsi skupaj.

Agencija za varnost prometa

Velikonočne praznike marsikdo izkoristi za večdnevni izlet, zato bo ta konec tedna na cestah zelo gost promet. Zaradi napovedanega sončnega vremena in visokih temperatur je na cestah pričakovati tudi več motoristov, kolesarjev in drugih udeležencev v prometu. Domačim voznikom se bodo bolj množično pridružili tudi tuji. Promet bodo še dodatno zgostile delovne zapore.

Na Darsu opozarjajo, da bo promet že danes močno povečan predvsem med Avstrijo in Italijo proti Hrvaški, na obalnih cestah ter mejnih prehodih s Hrvaško Gruškovje, Obrežje, Jelšane, Sečovlje in Dragonja. Zaradi omejitev med prazniki se bo na avtocestah povečalo tudi število tovornih vozil.

Na velikonočni ponedeljek in tudi v torek bo močno povečan promet popoldan, zlasti iz turističnih krajev proti urbanim središčem ter od Hrvaške proti Avstriji in Italiji. Največje zgostitve pričakujejo na primorski avtocesti proti Ljubljani, na gorenjski avtocesti do Karavank ter na dolenjski avtocesti proti Ljubljani. Promet se bo dodatno upočasnil in zgostil zaradi delovnih zapor ob odstranjevanju cestninskih postaj. V četrtek, 25. aprila, je praznik in konec počitnic v Italiji. Že dan prej bo zato povečan promet tovornih vozil na štajerski in primorski avtocesti, so opozorili.

Znova gneča na cestah

Na vipavski hitri cesti dve nesreči ohromili promet

Kar dve prometni nesreči sta dopoldne za več ur za promet zaprli polovico vipavske hitre ceste med razcepom Nanos in priključkom Vipava v smeri Italije, so pojasnili na novogoriški policijski upravi. V eni je bilo udeleženo kombinirano vozilo, pri čemer naj bi se en človek lažje poškodoval. Poškodovano v drugi nesreči pa naj bi z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico.

Nekdo naj prazni nabiralnik in spreminja lego rolet

Policija v primeru daljše odsotnosti od doma pred velikonočnimi prazniki svetuje, naj nepremičnina ne daje videza, da so lastniki odsotni. Policija predlaga, naj se lastniki dogovorijo z osebo, ki ji zaupajo, da občasno izprazni nabiralnik, parkira na dvorišču,spreminja lego rolet, vklopi luči in izvaja druge ukrepe, ki bi nepremičnino "oživili", so zapisali na ljubljanski policijski upravi.

Vgrajene alarmne naprave naj bodo pred odhodom servisirane, pravilno vstavljene in vklopljene. Policija ob tem odsvetuje puščanje kakršnih koli obvestil na avtomatskih odzivnikih telefonov o odsotnosti. Prav tako odsvetuje obveščanje o odsotnosti prek družbenih omrežij.

Samozaščitno obnašanje pa policija svetuje tudi na krajih dopustovanja. Pomembno je zaklepanje vozil, hotelskih sob in apartmajev ter skrivanje vrednejših predmetov oz. vsega, kar bi lahko zamikalo morebitne storilce. Priporočljiva je tudi uporaba sefov, vrednejše predmete pa je treba imeti ves čas pod nadzorom v vidnem polju, so še sporočili s policije.