Štrukelj in Počivavšek. Foto: BoBo/Borut Živulović
Štrukelj in Počivavšek. Foto: BoBo/Borut Živulović

Odločitev ustavnega sodišča je prišla v javnost ravno v času pogajanj. Državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec je tako pojasnila, da so seznanjeni le, da je ustavno sodišče odločitev sprejelo, s podrobnosti pa ne.

"Seveda bomo odločitev ustavnega sodišča spoštovali, kaj konkretno pa vsebinsko pomeni, ali in če sploh kakšen vpliv bo imela na pogajanja, pa je v tem trenutku preuranjeno reči, saj se z njeno vsebino sploh še nismo mogli natančno seznaniti," je pojasnila.

Štrukelj: Vpliv na pogajanja

A je vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj že izrazil prepričanje, da ta odločitev ustavnega sodišča ne more ostati brez vpliva na pogajanja. "Če so tam rešitve, ki bodo veljale za sodnike, bodo verjetno morale veljati tudi za javne uslužbence." je dejal. Pojasnil je, da če je recimo govor o inflaciji, načinu, kako so se sodniške plače usklajevale, bodo tudi sami "zagotovo natančno pogledali in potem poskušali tiste elemente, ki so smiselni, prenesti tudi v pogajanja".

Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek se je pridružil temu stališču. "Zagotovo bo to imelo določen vpliv na pogajanja, seveda detajlov same odločitve ustavnega sodišča še ne poznamo, tudi argumentov ne, tako da jih moramo zagotovo preučiti. Mislim pa, da bo vsaj kakšno od vprašanj, ki smo jih tudi danes obravnavali, zagotovo obravnavano v nadaljevanju nekoliko drugače v okviru te ustavne odločbe. To pa mislim, da je v tem trenutku že jasno," je dejal.

Sorodna novica Ustavno sodišče določilo način izvršitve odločbe o sodniških plačah, sodniško društvo zadovoljno

Sicer pa so po Štrukljevih besedah večino časa danes posvetili pregledu, kje so pri ključnem sistemskem dokumentu, ki naj bi bil temelj novega plačnega sistema – zakonu o skupnih temeljih plačnega sistema. Po njegovih besedah gre za podlago, iz katere izhaja vse drugo, spremembe kolektivnih pogodb javnega sektorja, dejavnosti in poklicev.

Po Štrukljevih navedbah so ugotovili, da je večji del zakona usklajen, a so "trši orehi še odprti", vendar daleč od tega, "da bi bili pesimistični, da jih ni mogoče v prihodnje streti". Kot je navedel Počivavšek, je odprtih vprašanj še približno 12.

Delovna skupina, sestavljena iz sindikalnih in vladnih predstavnikov, ki je doslej usklajevala besedilo zakona, je po njegovem mnenju opravila zelo dobro delo, saj je bilo veliko stvari usklajenih. Zdaj pa bo ta ožja skupina imela še nekoliko širši mandat in bo poskusila uskladiti tudi "bolj interesne zadeve, ne toliko nujno samo strokovne". Glede na doslej opravljeno delo pa tudi sam deli optimizem, da bodo lahko prišli do zaključka.

"Veseli me, da so danes sindikalni predstavniki v tej delovni skupini dobili tudi mandat za bolj interesna usklajevanja, ne samo strokovna, kar je to še nadaljnji predpogoj v smeri, da dejansko pridemo čim prej do nekih zaključenih, usklajenih rešitev," je dejala državna sekretarka.

Po njenih besedah so danes tudi pogledali, kje so na pogajanjih glede odprave plačnih nesorazmerij, in se dogovorili za nadaljnji potek. V ponedeljek prihodnji teden bodo še ena stebrna pogajanja, v sredo pa sestanek na krovni ravni, na katerem bodo glede na rezultat stebrnih pogajanj odločali, kako naprej.