Po ocenah ŠOS-a bodo stroški protesta znašali približno 50.000 evrov. ŠOS, DOS in študentski klubi so iz večjih slovenskih mest organizirali avtobusne prevoze, trenutno pa imajo napovedanih 50 avtobusov. Foto: EPA
Po ocenah ŠOS-a bodo stroški protesta znašali približno 50.000 evrov. ŠOS, DOS in študentski klubi so iz večjih slovenskih mest organizirali avtobusne prevoze, trenutno pa imajo napovedanih 50 avtobusov. Foto: EPA
Ivan Svetlik
Odhodki štipendijskega sklada za letos bodo predvidoma znašali 19 miljonov evrov, je napovedal minister Svetlik. Foto: MMC RTV SLO
DOS in ŠOS pred demonstracijami

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba pravi, da ŠOS že šest mesecev opozarja vlado, da je socialni položaj študentov in dijakov težak in zato vlada študentom ne more vzeti socialnega korektiva, s katerim si krijejo stroške.

Želijo si, da se jih obravnava ločeno od upokojencev in brezposelnih. "Študentje si želimo fleksibilno delo ter da vstopamo in izstopamo na trg dela prilagojeno študiju," je povedala. Po njenih besedah morajo študenti imeti možnost, da pridobijo denar za pokrivanje stroškov ter si privoščijo študij in s tem odskočno desko za zaposlitev.

"Premalo štipendij in študentskih postelj"
Dotaknila se je tudi ureditve štipendij in pomanjkanja postelj v študentskih domovih. "Samo 16,4 odstotka študentov spi v študentskih posteljah, imamo 110.000 študentov, 30 odstotkov študentov pa plačuje najemnino. Najprej je treba urediti socialni položaj študentov, šele nato se lahko pogovarjamo o omejitvah," še pravi Šobova.

Prav o štipendijah je govoril tudi minister za delo Ivan Svetlik, saj je vlada potrdila poslovni in finančni načrt Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije za letos. Predvideni odhodki sklada, ki med drugim skrbi za dodeljevanje kadrovskih in Zoisovih štipendij ter zagotavlja posojila za študij doma in na tujem, znašajo 19 milijonov evrov. Načrtovanih prihodkov je nekoliko manj, a nekaj rezervnih sredstev pride še od koncesijskih dajatev iz študentskega dela.

"Uredite malice učencev, a ne na račun dijakov"
Podobno težave pa po besedah predsednika Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Aleksandra Sprema težijo tudi dijake. S predlogom zakona o šolski prehrani se ukinja brezplačna malica vsem dijakom, zato ne morejo privoliti v ukinitev pravice do 100-odstotno subvencionirane dijaške prehrane. Poudaril je, da dijaki ne nasprotujejo ureditvi šolske prehrane v osnovnih šolah, vendar ne na račun dijakov. Po izračunih DOS-a bi država potrebovala dodatnih 12 milijonov evrov za zagotavljanje brezplačne malice osnovnošolcem in dijakom.

Prav tako se Spremo ne strinja z ukinitvijo državne štipendije za mladoletne dijake in ukinitvijo otroškega dodatka za polnoletne osebe. "Za državno štipendijo je v prejšnjem šolskem letu zaprosilo slabih 40.000 dijakov, odobrenih pa je bilo le 23.000 štipendij", zato Spremo ocenjuje, da je potreba po državnih štipendijah velika.

DOS in ŠOS pred demonstracijami