Študentsko življenje. Foto: BoBo
Študentsko življenje. Foto: BoBo
Sorodna novica Duševnih stisk študentov je vedno več, vsak četrti razmišlja o samomoru

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) se bodo udeležili petkovega sestanka s predstavniki treh ministrstev, NIJZ-ja in strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Na sestanku bodo zagovarjali tudi povečan obseg dejavnosti na področju zagotavljanja pomoči študentom v duševnih ali psihosocialnih stiskah. Nekatere raziskave so namreč pokazale, da je psihološki položaj študentov vse slabši. Tako predlagajo razširitev dejavnosti za blaženje duševnih stisk študentov na ravni države in dodatne prilive za izvajanje programov ŠOS-a s tega področja.

Želijo si tudi, da bi odgovorni upoštevali njihove predloge za naslednje pakete ukrepov, ki bi izboljšali materialni in socialni položaj študentov. Med drugim predlagajo nadomestilo za izpad dohodka iz naslova študentskega dela ter subvencije za bivanje na trgu pri zasebnikih in nakup potrebne informacijsko-komunikacijske opreme.

Razprava o vračanju študentov v predavalnice

Sorodna novica V ponedeljek se šolarji in dijaki vračajo v šole, najmlajši pa v vrtce

Petkovo srečanje s predstavniki ŠOS-a bo potekalo na daljavo, je povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Poleg nje bodo sodelovali še minister za zdravje Janez Poklukar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Na srečanju nameravajo predstavnikom študentov predstaviti svoje videnje morebitnega vračanja študentov v predavalnice in prisluhniti njihovim argumentom. Vračanje študentov v predavalnice je po besedah ministrice ena od njihovih prednostnih nalog, a si želijo, da poteka varno. Študenti so se lahko predavanj v živo nazadnje udeležili oktobra, ko so predavanja za del študentov potekala v predavalnicah, za del pa na daljavo.

Več organizacij: Položaj študentov je vse slabši

Da je položaj študentov zaradi tega vse slabši, so v izjavi opozorili tudi v Mladem forumu SD-ja in Društvu študentov invalidov. Predsednik Mladega foruma SD-ja Luka Goršek je opozoril na duševne stiske, s katerimi se spopadajo študentje, pa tudi drugi mladi. Pozval je k sklicu nujne seje odbora DZ-ja za zdravje, na kateri želijo od vlade izvedeti, kaj bo naredila na tem področju.

Predsednik Društva študentov invalidov Amir Alibabič pa je opozoril, da je NIJZ invalidne osebe potisnil v njihove domove in jim svetoval, naj se izogibajo kakršnemu koli stiku, kar pa le še dodatno povečuje njihovo anksioznost, tesnobo in depresijo.