Na slovesnosti je v. d. dekana fakultete Blaž Zmazek poudaril, da njihovi študentke in študenti predstavljajo generacijo, ki na velika vrata vstopa v poklice prihodnosti. Foto: YouTube/Fakulteta za naravoslovje in matematiko
Na slovesnosti je v. d. dekana fakultete Blaž Zmazek poudaril, da njihovi študentke in študenti predstavljajo generacijo, ki na velika vrata vstopa v poklice prihodnosti. Foto: YouTube/Fakulteta za naravoslovje in matematiko

V tem obdobju se je uveljavila kot vodilno izobraževalno, raziskovalno in aplikativno razvojno središče v regiji na področjih temeljnih znanosti biologije, ekologije, fizike in matematike ter na edukacijskih znanostih v matematiki, naravoslovnih področjih in tehničnih strokah s sloganom "Ustvarjamo poklice prihodnosti".

"Med zaposlenimi in študenti Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru prevladuje pozitivno prepričanje o družbeni odgovornosti pri reševanju kriznih situacij, zato naši študentke in študenti predstavljajo generacijo z izjemno življenjsko izkušnjo in generacijo, ki na velika vrata vstopa v poklice prihodnosti, ki jih ustvarjamo na naši fakulteti. Vsem zaposlenim, študentkam in študentom želim ob tej priložnosti izraziti zahvalo in priznanje za to, kar ste in še boste storili za fakulteto in njen ugled ter vam čestitam ob dnevu fakultete," je na slovesnosti poudaril v. d. dekana fakultete Blaž Zmazek.

Zaznamovanje rojstnega dne je eden od najbolj slavnostnih trenutkov fakultete, na katerem prepoznamo uspehe zaposlenih in se zahvalimo vsem, ki so pripomogli k uspešnemu delovanju in razvoju fakultete ter razvoju naravoslovja in matematike nasploh.

Zbrane so poleg Zmazka pozdravili tudi predsednik republike Borut Pahor, ministrica za izobraževanje Simona Kustec, pa rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič, mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Slavinec.

Na prireditvi so se zahvalili vsem, ki so pripomogli k uspešnemu delovanju in razvoju fakultete ter razvoju naravoslovja in matematike na splošno, so sporočili z Univerze v Mariboru.

Na slovesnosti so podelili tudi priznanja fakultete za letošnje in lansko leto. Lani je bila namreč zaradi razglašene epidemije slovesnost ob dnevu fakultete odpovedana.

Za 2020 so priznanja prejeli matematik Boštjan Breša, ki v svetovnem merilu sodi med vrhunske raziskovalce, Franc Janžekovič za izjemne uspehe pri pedagoškem delu, Dušan Devetak pa za izjemne rezultate pri raziskovalnem delu. Monika Šket je prejela priznanje za izjemno strokovnost, zanesljivost in samoiniciativnost, Miran Podlesnik iz podjetja M Plus pa zahvalno listino za uspešno sodelovanje in podporo pri zooloških, laboratorijskih in terenskih raziskavah.

Za 2021 pa so priznanja prejeli zaslužni profesor Dušan Pagon, Mitja Kaligarič za dosežke na področju botaničnih raziskav, Mitja Slavinec za izjemne rezultate pri vpetosti fakultete v okolje, Robert Repnik pa za uspehe pri pedagoškem delu in vodenje pedagoških študijskih programov na fakulteti.

Uroš Čarman je prejel priznanje za dolgoletno razvojno delo v računalniškem centru. Zahvalno listino je prejel tudi Mišo Hölbl z Radia City, in sicer za tesno sodelovanje in strokovno podporo pri komunikaciji z javnostmi ter promociji fakultete, so še zapisali v sporočilu za javnost.