ŠOU Ljubljana na leto razpolaga s sedmimi milijoni evrov. Foto: MMC RTV SLO
ŠOU Ljubljana na leto razpolaga s sedmimi milijoni evrov. Foto: MMC RTV SLO
Končale so se študentske volitve

Volitve so potekale dva dni (že od torka), zapletov pa ni bilo, so zagotovili na ljubljanski študentski organizaciji. Začasni izidi volitev bodo znani najpozneje v petek, 29. oktobra, uradni izidi pa najpozneje 8. novembra.

Pred dvema letoma precejšnji zapleti
Volitve študentov v upravne odbore študentskih organizacij in poslancev v študentski zbor potekajo vsaki dve leti. Pretekle volitve so zaznamovali številni zapleti med kandidati Neodvisne študentske mreže (NŠM) in Samostojne akademske skupine (SAS) ter kršenje aktov organizacije Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Zaradi nepravilnosti jih je krovna študentska organizacija ŠOU v Ljubljani celo izključila iz svojih organizacijskih oblik. Status jim je vrnila, ko so nepravilnosti odpravili.

Februarja 2009 je ŠOU v Ljubljani v skladu s pravili izvedel nadomestne volitve na sedmih ljubljanskih fakultetah. Zmagal je NŠM, ustanovna seja študentskega zbora je bila marca 2009. Za predsednika ŠOU-a v Ljubljani je bil izvoljen Jernej Štromajer.

Splača se biti študentski poslanec
ŠOU je za volitve porabil 20 tisoč evrov, je za TV Slovenija poročala Tadeja Anžlovar, ki ob tem še dodaja, da je položaj študentskega poslanca mamljiv tudi s finančnega stališča - vsak poslanec namreč prejme za sejo 52 evrov in glede na to, da je bilo v zadnjem letu in pol 49 sej, to pomeni, da je vsak poslanec zaslužil 2.500 evrov. Skupno to znese 112.000 evrov za vseh 45 poslancev. Anžlovarjeva ob tem še navaja, da predsednik študentske organizacije dobi 650 evrov na mesec, skupno pa ŠOU v Ljubljani razpolaga s skoraj sedmimi milijoni evrov na leto.

Končale so se študentske volitve