Dominika Švarc Pipan. Foto: BoBo
Dominika Švarc Pipan. Foto: BoBo

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan se je s premierjem Robertom Golobom srečala popoldne in mu predala poročilo o podrobnostih spornega nakupa sodne stavbe na Litijski cesti, so nam potrdili v kabinetu predsednika vlade. Podrobnosti poročila za zdaj niso znane.

Neuradno pa svoje odstopne izjave še ne namerava podpisati. "Predsednik vlade še ni dobil moje odstopne izjave, danes bo najprej dobil poročilo," je povedala za Večer. Po neuradnih informacijah je v krogih blizu ministrice mogoče slišati, da ta teden še ne bo odstopila. Kako se bo odločil premier Golob, za zdaj še ni jasno.

Švarc Pipan izstopila iz SD-ja

"Hvala za rože in srečno, SD," je v ponedeljek zvečer na družbenem omrežju Facebook zapisala ministrica za pravosodje Švarc Pipan. Kot je potrdila, je stranki poslala izstopno izjavo. Kot je še zapisala, vodstvo stranke z njo že dva tedna ne komunicira. Prav tako ni prejela povabila na sejo konference in na sejo predsedstva, na katerih so v SD-ju v ponedeljek iskali izhod iz največje krize v zgodovini stranke. "Z izključevanjem se stranke SD ne da rešiti. Tisti, ki v socialno demokracijo verjamejo in jo tudi živijo, zaslužijo več," je še zapisala.

Sorodna novica SD bo sredi aprila odločal o novem vodstvu. Švarc Pipan stranki poslala izstopno izjavo.

Pravosodna ministrica in njena matična stranka SD sta se v središču afere znašli po tem, ko je ministrstvo za nakup prostorov na Litijski plačalo 7,7 milijona evrov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Ta je zanjo leta 2019 odštel 1,7 milijona evrov.

Švarc Pipan se je v zadnjih tednih tudi sama podala v razčiščevanje okoliščin omenjenega nakupa, pri čemer jo je podpiral tudi premier Golob. S svojimi končnimi ugotovitvami je Švarc Pipan predsednika vlade po pričakovanjih seznanila danes. Po ponujenem odstopu pretekli teden sta se namreč dogovorila, da ga ministrica s temi seznani v roku enega tedna.

Če bi Švarc Pipan odstopila, bi Golob v DZ poslal njeno odstopno izjavo in se podal v iskanje novega kandidata oz. kandidatke za vodenje pravosodnega resorja. V vmesnem času ga bo vodil sam.

Ko je pravosodna ministrica pretekli teden premierju ponudila odstop, sta se  dogovorila, da ga bo s končnimi ugotovitvami glede spornega nakupa stavbe na Litijski seznanila v roku enega tedna. Foto: BoBo
Ko je pravosodna ministrica pretekli teden premierju ponudila odstop, sta se dogovorila, da ga bo s končnimi ugotovitvami glede spornega nakupa stavbe na Litijski seznanila v roku enega tedna. Foto: BoBo

Levica pričakuje odstopno izjavo "čim prej"

V Levici pozdravljajo odločitev SD-ja, ki je po nizu razčiščevanj ob aferi sodna stavba med drugim odločen nadaljevati delo v koaliciji. "V Levici SD štejemo za tvornega koalicijskega partnerja," je dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Vatovec je v izjavi za medije izrazil zadovoljstvo, da je konferenca SD v ponedeljek kljub vsemu strnila vrste in opravila iskren pogovor. "V Levici jih štejemo za tvornega koalicijskega partnerja, mislim, da tudi prispevajo k temu, da koalicija deluje. Pred nami imamo število pomembnih projektov, ki jih moramo izpeljati. To lahko dosežemo samo skupaj, tako kot smo si začrtali v koalicijski pogodbi," je poudaril.

Obvestilo predsednika vlade o odstopu ministrice je Vatovec v DZ-ju pričakoval "že včeraj", vsekakor pa danes oziroma čim prej. Kot je ocenil, mora koalicija "snežno kepo", ki jo sprožila zgodba okoli nakupa prostorov na Litijski, ustaviti in se posvetiti programsko pomembnejšim stvarem za koalicijo. "Ob tem pa seveda naredimo vse za to, da se tovrstne prakse ne bodo ponavljale," je še dodal.

V SD-ju bo aprila potekal volilni kongres

Kot je Švarc Pipan pojasnjevala v zadnjih tednih, je bila pri nakupu zavedena, prst pa pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD-ja Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. Ministrstvo za pravosodje pa je med drugim pridobilo tudi novo izmero stavbe na Litijski. Površina prostorov znaša 6258,3 kvadratnega metra, izhaja iz izvedenskega mnenja geodeta Branka Kovača, kar je za več kot tisoč kvadratnih metrov več kot v pogodbi, so sporočili v ponedeljek.

V SD-ju so medtem v zadnjih dneh večkrat pretresali scenarije za izhod iz politične krize. Po ponedeljkovih zasedanjih več organov stranke pa so sprejeli odločitev, da se aprila podajo na volilni kongres. Na čelu SD-ja vsaj do takrat ostaja aktualna predsednica Tanja Fajon, funkcijo generalnega sekretarja pa bo po odstopu Žiberta začasno opravljal vidni član in predsednik konference SD-ja, sicer pa tudi državni sekretar, Matevž Frangež.

Tanja Fajon. Foto: BoBo
Tanja Fajon. Foto: BoBo

Mladi forum: SD je na tankem ledu

Socialna demokracija je na tankem ledu, stopiti mora v korak s časom, ne zgolj ponujati rešitve v predvolilnem obdobju, ampak jih v času vladanja tudi implementirati, ob politični krizi SD-ja poudarjajo v strankinem podmladku. Napovedujejo, da bodo na aprilskem volilnem kongresu SD-ja ponudili svoje kandidate za nekatera vodstvena mesta v stranki.

"Socialna demokracija je nedvoumno ena najbolj plemenitih političnih idej 21. stoletja. Niti mi niti drugi člani Socialnih demokratov ne pristajamo na to, da taka ideja pade na 2,6 odstotne točke," je dan po razčiščevanju strankarskih razmerij in tehtanju scenarijev za izhod iz politične krize poudaril predsednik podmladka SD-ja Goršek.

Goršek: Fajon ni tista, ki lahko pripomore k rešitvam

SD je namreč na več organih v ponedeljek opravil razpravo o poteh za izhod iz krize, v kateri se je stranka znašla po aferi v zvezi z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Anketa, ki jo je za časopis Delo izvedla Mediana, je pokazala, da je podpora SD-ja strmoglavila z januarskih 7,5 odstotka na komaj 2,6 odstotka. Predsednica Fajon pa je končala na zadnjem mestu lestvice priljubljenosti politikov.

"Razumem, da je ideja socialne demokracije, tudi v Evropi, na tankem ledu, ampak verjamemo, da je to zato, ker socialno demokracijo vodijo liderji, ki preveč pasivno vodijo oziroma v nekaterih primerih niti ne vodijo," je kritičen Goršek. Kot je dodal, predsednice SD-ja Fajon ne vidi kot pasivne voditeljice, a po njegovem mnenju ni tista, ki lahko v danem trenutku dejavno pripomore k rešitvam.