Cenilka je leta 2019 ocenila, da ima poslopje 2761 kvadratnih metrov površin in da je tržna cena po kvadratnem metru 1063 evrov, lani pa naj bi ista cenilka ocenila, da se je cena kvadratnega metra povišala za 700 evrov, sama stavba pa se je glede na zadnjo cenitev povečala za 2000 kvadratnih metrov. (zajem zaslona)
Cenilka je leta 2019 ocenila, da ima poslopje 2761 kvadratnih metrov površin in da je tržna cena po kvadratnem metru 1063 evrov, lani pa naj bi ista cenilka ocenila, da se je cena kvadratnega metra povišala za 700 evrov, sama stavba pa se je glede na zadnjo cenitev povečala za 2000 kvadratnih metrov. (zajem zaslona)

Stavba na Litijski cesti v Ljubljani, v kateri naj bi uredili prostore za upravno, delovno in socialno sodišče, je v slabem stanju, preraščena je z rastlinjem, z uničenim pohištvom in razbitimi šipami. Po poročanju Televizije Slovenija je ministrstvo za stavbo podjetniku Sebastjanu Vežnaverju konec lanskega leta plačalo dobrih 7,7 milijona evrov, on pa je leta 2019 za stavbo plačal le 1,7 milijona evrov. Pri prodaji zgradbe ministrstvu je tako zaslužil 6 milijonov evrov.

Sorodna novica NPU preiskuje nakup ministrstva za pravosodje. Ministrica: Nisem delovala malomarno.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je v odzivu zatrdila, da na ministrstvu s prevzemom ali obnovo prostorov na stavbi na Litijski cesti v Ljubljani ne bodo hiteli oziroma nadaljevali. "Kar se mene tiče, je ta zgodba ta trenutek v tem delu končana. Najprej moramo razčistiti, ali smo resnično v ta nakup šli prevarani," je dejala. "Pogodba, ki temelji na napačnih ali prirejenih cenitvah, gotovo ne more obveljati," je poudarila ob robu izredne seje DZ-ja.

S pomočjo državnega odvetništva zdaj preučujejo možnosti za zahtevanje ničnosti pogodbe oziroma njeno razveljavitev. Švarc Pipan pa pričakuje, da bo državno odvetništvo v nadaljevanju tudi prevzelo vse postopke v omenjeni zadevi. Želi si, da bodo vsa dejstva preiskali tudi kriminalisti in ukrepali pristojni organi pregona.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) namreč preverja informacije o domnevni nepravilnosti nakupa prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče in višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Ministrstvo za pravosodje namreč ni naročilo svoje preverbe cene in naj bi stavbo preplačalo. V dobri veri smo se zanašali na cenitve sodno zapriseženega cenilca, ki ima najvišje postavljene standarde za izdelavo cenitve," je v komentarju posla vnovič poudarila ministrica.

Stavba se je glede na cenitev od leta 2019 tako podražila kot tudi povečala

Pri poslu so nenavadne tudi cenitve poslopja. Pred Vežnaverjevim nakupom je namreč cenilka Breda Zorko ocenila, da ima poslopje 2761 kvadratnih metrov površin in da je tržna cena po kvadratnem metru 1063 evrov, skupna cena pa nekaj manj kot 3 milijone evrov.

Cenitev je bila narejena tudi pred nakupom stavbe za ministrstvo. Tokrat se je cena kvadratnega metra povišala za 700 evrov, sama stavba pa se je glede na zadnjo cenitev povečala za 2000 kvadratnih metrov. Pod drugo cenitev je bil podpisan sodni cenilec Anton Rigler, ki pa je novinarjem Tarče razkril, da cenitve v resnici ni naredil on, ampak prav tako cenilka Breda Zorko.

Sorodna novica Tarča: Kaj prinaša leto 2024 za politiko in kaj za državljane?

Posli, ki so bili sklenjeni "na podlagi lažnih prikazovanj dejstev, so seveda prevara", je ob tem dejala ministrica za pravosodje, a poudarila, da ne ve, kako bi lahko ministrstvo samo ugotovilo, da je nekdo podpisal dokument, ki ga ni sam izdelal. "Če smo bili prevarani, bomo seveda naredili vse, da iz tega posla tudi izstopimo," je vnovič zatrdila.

Prepričana je sicer, da so strokovne službe v večstopenjskem mehanizmu preverjanja dokumentacije to pregledale. Službe so ministrici tudi zagotovile, da v vseh mehanizmih, ki jih je spremljala tudi notranja revizija, ni prišlo do napak ali opustitev iz malomarnosti, je navedla Švarc Pipan. "Če bi se pokazalo, da gre tukaj za neko tako malomarnost, sem jaz vedno pripravljena prevzeti odgovornost. Sem tista zadnja, ki pravzaprav vsa gradiva podpiše, a gotovo ne morem jaz biti tista, ki bi bodisi hodila z metrom po lokacijah bodisi preverjala ali klicala sodne cenilce, če so resnično oni izdelali cenitev," je poudarila.

Bo pogodba o nakupu sodne palače razveljavljena?

Na ministrstvu proučujejo tudi možnost uvedbe disciplinskega postopka

Na ministrstvu po besedah Švarc Pipan zdaj proučujejo tudi možnosti o uvedbi disciplinskega postopka, bodisi zoper enega bodisi zoper oba cenilca. "Če se te navedbe izkažejo za resnične, moramo terjati tudi odgovornost sodnih cenilcev, kajti to so cenilci, ki izvajajo cenitve v sodnih postopkih, torej je tukaj tudi lahko še vprašanje verodostojnosti njunega drugega dela," je pojasnila.

Ob tem je opozorila še, da takšne zgodbe mečejo slabo luč na celotno institucijo sodnega cenilca, kar v javnosti sproža dvom o verodostojnosti cenitev, na podlagi katerih državljani sklepajo pravne posle. "Narediti moramo torej vse, da terjamo odgovornost tistih, za katere se bo izkazalo, da so odgovorni, da tudi v tem smislu povrnemo zaupanje ljudi v delovanje pravosodja, ki je s takšnimi dejanji seveda načeto," je sklenila ministrica.

Preplačan objekt za sodno palačo