Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svet delavcev RTV Slovenija je v sredo na seji razpravljal o spornem aneksu h kolektivni pogodbi o RTV-ju. V aneksu je zapisano, da "ne glede na določbe zakonov, veljavnih kolektivnih pogodb in drugih veljavnih dogovorov vsakemu delavcu, ki mu pogodba o zaposlitvi preneha brez njegovega posebej podanega izrecnega soglasja, pripada odpravnina v višini toliko bruto plač, kot bi jih po pogodbi še prejel, vendar največ v višini 20-kratnika osnove". Delavcu, ki pa se znova zaposli na delovnem mestu, na katerem je bil zaposlen že prej, pa po aneksu pripada sedemkratnik osnove.

Kot opozarja Svet delavcev, z določitvijo takšnih odpravnin in pogodbenih kazni, obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po kazenskem zakoniku, saj naj bi šlo za nenamensko uporabo javnih sredstev, ki bi RTV-ju povzročili večjo premoženjsko škodo. "Svet delavcev bo o takšnem ravnanju nemudoma obvestil vse pristojne institucije, tudi Računsko sodišče in KPK, ter vložil kazenske ovadbe."

Programski načrt TV Slovenija povsem neambiciozen

Svet delavcev prav tako meni, da ključna dokumenta o programskem in finančnem delovanju RTV Slovenija v prihodnjem letu, torej programsko-produkcijski načrt (PPN) in finančni načrt (FN), nista usklajena in ustrezno pripravljena. "Posebej nedomišljen je programski načrt TV Slovenija, ki beleži drastičen padec gledanosti, zlasti informativnih oddaj. V tem delu je PPN 2023 povsem neambiciozen, brez načrta novih, prodornih programskih vsebin, novih, sodobnih medijskih konceptov, oddaj, ki bi spet pritegnile izgubljene gledalce in pomagale poiskati nove. Če vodstvo nima boljših idej, mu Svet delavcev predlaga, da padanje gledanosti ustavi z vrnitvijo dobro gledanih in prepoznavnih oddaj, kot so Studio City, Globus, Točka preloma, Politično …, s katerimi je RTV uresničeval svoje poslanstvo javne medijske službe," so zapisali.

Svet delavcev hkrati ugotavlja, da finančni načrt 2023 že brez vštetih finančnih posledic aneksa o odpravninah predvideva približno pet milijonov evrov primanjkljaja, kar ogroža stabilnost poslovanja RTV Slovenija. "Skrb vzbujajoče je načrtovano zmanjšanje števila zaposlenih brez kadrovskega načrta, pri čemer neusklajene produkcijske, tehnične in izvedbene zmogljivosti že zdaj onemogočajo kakovostno programsko delo."

RTV nima ljudi za pisanje strategije?

Prav tako je Svet delavcev od vodstva RTV Slovenija zahteval pojasnila glede informacij, da naj bi generalni direktor pri zunanjem izvajalcu brez kompetenc naročil in plačal skoraj 50 tisoč evrov za pripravo strategije razvoja RTV-ja. Od generalnega direktorja obenem pričakuje, da bo pojasnil tudi, zakaj priprave tako pomembnega dokumenta ni zaupal ustvarjalcem na RTV-ju.