Ljubo Jasnič. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Ljubo Jasnič. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Izvršni odbor DeSUS-a svetu ne bo predlagal poziva k odstopu poslancev

"Morda je podpora vladi dobra za kakšnega posameznika v DeSUS-u, zagotovo pa ni dobra, ravno nasprotno, izjemno škodljiva je za stranko DeSUS," je prebrati v dokumentu, ki ga je pripravil Ljubo Jasnič, tokrat pa ga je obravnaval in potrdil svet stranke.

Po navedbah Jasniča se je DeSUS v zadnjih dveh letih, posebej po oblikovanju zadnje vlade in vstopu stranke DeSUS vanjo, popolnoma oddaljil od svojih vrednot, ki so jih v stranki zastavili ob ustanovitvi. Ob tem so stranko strmoglavili ne samo pod parlamentarni prag, ampak lahko pade tudi pod prag, ki ji zagotavlja finančni obstoj, je opozoril. "Nadaljevanje te poti je pot v propad stranke DeSUS," meni Jasnič, ki tega kot predsednik ne more in ne bo dovolil.

DeSUS je po navedbah iz dokumenta v zadnjem poldrugem letu glasno in tiho podpirala vlado, ki ravna v popolnem nasprotju z vsemi vrednotami stranke. Podpirala je vse ukrepe, ki so državo pripeljali "na rob državljanskih spopadov", hkrati pa je vlada s podporo DeSUS-a "popolnoma zavozila upravljanje z epidemijo". Takšno dosedanje ravnanje DeSUS-a je po navedbah v dokumentu pripomoglo k temu, "da je država razklana, razdeljena in da je prepad med oblastjo in državljani globok".

Kot je med drugim sklenil svet stranke, DeSUS tako "ne bo več podpirala ne tekočih, kaj šele zakonskih ukrepov te vlade". Tako so vladi odrekli podporo pri bližajočem se glasovanju o državnih proračunih za leti 2022 in 2023.

To sicer še ne pomeni, da bodo poslanci, ki so se že večkrat znašli v nesoglasju z vodstvom stranke, tako tudi glasovali. Na seji sveta navzoča poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak dokumentu namreč nasprotujeta, Simonovič je tudi potrdil, da je glasoval proti. Simonovič je za Radio Slovenija dejal, da je bil proti takšni izjavi, brez prave razprave vrženi med točke razno, Ivan Hršak pa, da bi bilo sesutje proračuna in takojšen odhod na volitve, na katere se DeSUS sploh ne pripravlja, dejanski samomor za stranko in dodal, da poslanci pač glasujejo po lastni vesti.

Poslanci DeSUS-a tega ne podpirajo, o glasovanju za vsak posamezen zakon se bodo dogovarjali v poslanski skupini, so se odzvali za medij Večer.

Po besedah predsednika sveta DeSUS-a Antona Urha je bilo tokratno glasovanje na svetu stranke sicer enotno, poslanci pa že zdaj zdaj podpirajo stališče stranke, saj da ne podpirajo vlade. Ob tem je spomnil, da sta poslanca DeSUS glasovala proti koalicijskemu predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki je predvidela nove globe za nedostojno vedenje.

V izjavi za medije je še ocenil, da je bila razprava konstruktivna. "Pomembno je, da sta se vodstvo in svet stranke poenotila in da gremo poenoteno med članstvo, ki pričakuje enotno vodstvo in da bomo naprej delali, kar stranka pričakuje," je dejal.

Sicer pa je svet DeSUS-a potrdil sklepe izvršnega odbora, ki je predlagal, da ne podprejo nekateri predlogov zakona, med drugim zakona o demografskem skladu.

Svet stranke Desus odrekel podporo vladi