Anže Logar in Eva Irgl. Foto: BoBo
Anže Logar in Eva Irgl. Foto: BoBo

Predsednik sveta SDS-a Zvonko Černač je za Televizijo Slovenija pojasnil: "Na podlagi teh določb lahko pride do črtanja članstva ali do spremembe statusa iz aktivnega člana v t. i. simpatizerja oziroma podpornika. Ta določba se za poslance Anžeta Logarja, Evo Irgl in Dejana Kaloha ne uporablja. Ta določba ne velja za nazaj, ta določba velja za naprej."

Na vprašanje N1, ali bodo omenjenim trem poslancem zdaj dali v podpis novo izjavo, je Černač dejal: “Tega ne morem komentirati, statut pač velja za naprej."

Izjavo podpisalo 24 izmed 27 poslancev

Izvršilni odbor SDS-a je 6. februarja zaradi vprašanj, ki jih je na vodstvo stranke naslavljalo članstvo, poslanski skupini predlagal, da vsi poslanci SDS-a v sedmih dneh podpišejo izjavo oziroma zavezo o zvestobi stranki SDS. Z njo bi se zavezali, da bodo do konca trenutnega sklica državnega zbora delovali kot člani SDS-a in člani strankine poslanske skupine.

Anže Logar in Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Anže Logar in Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/BoBo

Tak predlog so podali po tistem, ko je izvršilni odbor ob napetostih med stranko in Anžetom Logarjem zaradi njegovega političnega delovanja in udejstvovanja v Platformi sodelovanja konec lanskega leta ocenil, da ni več dvoma, da Logar ustanavlja svojo stranko. Predsednik SDS-a Janez Janša je zatem v glasilu stranke tudi javno poudaril dogovor poslanske skupine, naj Logar do konca leta "razčisti in uredi statusne zadeve".

Izjavo, v kateri so se zavezali, da bodo do konca mandata tako v DZ-ju kot zunaj njega delovali kot člani SDS-a in člani strankine poslanske skupine, je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke. Nista pa je podpisala Anže Logar in Eva Irgl, ki sta med soustanovitelji Platforme sodelovanja. Prav tako je ni podpisal Dejan Kaloh. Vsi trije so bili zatem izključeni iz vseh delovnih teles DZ-ja.

Do zdaj dva razloga za črtanje iz članstva

Po statutu, ki je veljal do današnje seje sveta stranke, je bil posameznik lahko črtan iz članstva, če je kandidiral na konkurenčni listi kandidatov ali če se po izvolitvi na funkcijo poslanca ali svetnika ni vključil v poslansko oziroma v svetniško skupino SDS-a ali je iz nje izstopil.

Svet SDS-a spremenil statut stranke

Černač: Možnost predčasnih volitev največja v zadnjih dveh letih

Iz stranke so sporočili, da je svet na seji sprejel tudi oceno o volitvah v Evropski parlament.

Černač je dejal, da je stranka dosegla prepričljiv zmagoviti izid tako v številu dobljenih glasov kot v številu osvojenih mandatov in je sama osvojila več poslanskih mandatov kot vse tri stranke vladajoče koalicije skupaj. Poleg tega je SDS prvič v svoji zgodovini "dosegel izid prek 30 odstotkov, glede na delež osvojenih mandatov pa je SDS dosegel enega najboljših izidov med vsemi listami in strankami, ki so v državah članicah EU-ja sodelovale na volitvah, ter prispeval štiripetinski delež k najboljšemu posamičnemu nacionalnemu izidu v politični skupini EPP-ja".

Kot je še poudaril predsednik Sveta SDS-a, je Slovenska demokratska stranka pravočasno oblikovala močno kandidatno listo in prva predstavila volilni manifest s pogledi stranke na prihodnost EU-ja. SDS je med volilno kampanjo vztrajal pri vsebinski razpravi o prihodnosti EU-ja, zaradi težnje vladne koalicije in njenega medijskega monopola, da namesto o prihodnosti Slovenije v EU-ju vsili razpravo o marihuani, evtanaziji in Palestini, pa je bil prisiljen voditi predvolilni spopad tudi na bojišču, ki so mu ga vsilili drugi.

Svet SDS-a tudi predvideva, da bo "katastrofalen poraz strank vladajoče koalicije zelo verjetno vplival na dogajanje v drugem polčasu mandata. Na eni strani bo to verjetno vplivalo na dolžino tega mandata, na drugi strani pa Svet SDS ocenjuje, da bo to še povečalo nesposobnost vladajoče koalicije za reševanje odprtih vprašanj". Kot je ocenil Zvone Černač, je možnost predčasnih volitev večja, kot je bila kdaj koli v zadnjih dveh letih.