Zoran Janković se je na poročanje medijev odzval na novinarski konferenci. Foto: BoBo
Zoran Janković se je na poročanje medijev odzval na novinarski konferenci. Foto: BoBo

Res smo kakovost tega parlamenta.

Janković o svojih poslancih
Denar
Zoran Jankovič razmišlja o tožbi proti Dursu. Foto: MMC RTV SLO

S svojim programom smo lahko vzgled tudi za nekatere države v Evropi.

Zoran Janković o programu Pozitivne Slovenije
Janković zavrača očitke o zlorabi položaja

Po razkritju posrednih transakcij med MOL-om in svojim podjetjem je Janković svetu Pozitivne Slovenija predlagal, naj glasuje o njegovi zaupnici, o kateri pa svet ni glasoval, saj po besedah novoizvoljenega predsednika sveta stranke Vasje Butine za to ni bilo potrebe.

Butina je pojasnil, da je šlo za ustanovno sejo sveta, na kateri je bil sam izvoljen za predsednika. Na seji je Janković predlagal glasovanje o njegovi zaupnici, vendar je bil predlog zavrnjen, saj so se člani sveta odločili, da, kot pravi Butina, ni potrebe za glasovanje o zaupnici.

"Predlagal sem, da gremo na glasovanje o zaupnici, potem pa je bilo vprašanje kolegov, 'zakaj bi ti dali zaupnico'. 'Potem bomo pri vsaki točki, ki se bo kdaj pojavila, hodili po zaupnico. Mi ti popolnoma zaupamo. In dejstvo je, da če bomo želeli kakšno spremembo, bomo tudi povedali.'," je Zoran Janković, predsednik stranke in ljubljanski župan, povzel besede svetnikov po seji.

Janković: Nič ni moralno sporno
Pred začetkom sveta stranke Pozitivna Slovenija je Janković poudaril, da se mu v zadevi ne zdi nič moralno spornega.

Na vprašanje MMC-ja, ali lahko zanika, da je šel denar iz ljubljanskega proračuna prek podjetja Grepo v KLM Naložbe, katerega lastnik je sam, je odgovoril:"Kako vi veste, da je šel? Jaz samo vem, da je mestna občina nakazala v skladu s pogodbo tisto, kar je treba. Vprašal bi pa vas, kako lahko vi sprašujete? Ali je bil ta denar, ki je šel iz občinskega proračuna čez transakcijski račun, označen, da se govori o istem denarju? Grep, ki je imel denar, likvidnostni presežek, ga je posojal, ne samo temu podjetju, ampak tudi drugim. V tem primeru vem, ker sem danes preveril, da je denar prišel nazaj. Zdaj mi povejte, kaj je med dvema zasebnima podjetjema problem, če drugo drugemu posodi denar in ga dobi nazaj".

Janković je potrdil, da bo na svetu stranke kolege povprašal po zaupanju vanj, čeprav je že pred začetkom seje več poslancev, med drugim tudi Peter Vilfan in Jani Möderndorfer, zatrdilo, da ljubljanski župan še vedno uživa njihovo zaupanje.

Janković: To je politična gonja
Ljubljanski župan je že predtem na novinarski konferenci zavrnil navedbe, da je po podatkih davčne uprave del denarja (400.000 evrov od skoraj 15 milijonov evrov), ki je iz občinske blagajne šel na račun Grepa, končal na računu podjetja KLM Naložbe, katerega 62,5-odstotni solastnik je. "To je politična gonja. To, kar počne vodstvo Dursa, je mimo stroke in vseh pravil," je zatrdil in dodal, da zato razmišlja, da bo proti Dursu vložil kazensko ovadbo zaradi odtekanja dokumentov.

Janković je dejal, da se mu zdi zanimivo, "da je ta dokument Janša lani že napovedoval". Zato, je odločen ljubljanski župan, se bo dal "v prostovoljno preiskavo vsem uradnim organom - če pa to prepuščajo medijem, je pa nekaj narobe v tej državi". "Naj pride Durs, naj pridejo vsi organi iz Slovenije," je dodal.

Janković je dodal, da "poziva, celo izziva Durs, naj da že kaj od sebe, če misli, da je kaj narobe", da bo tudi sam lahko kaj pojasnil. Dodal je, da bo razmislil o tožbi zoper Durs.

Durs: Gre za običajen postopek
Oglasili pa so se tudi na Dursu, kjer so zanikali politično motiviranost postopka in dodali, da gre za redne postopke. So pa ovadbo, povezano z davčno preiskavo Electe, posredovali tožilcem, Komisiji za preprečevanje korupcije, Uradu za preprečevanje pranja denarja ter Generalni policijski upravi. Za konec pa so še zapisali, da so že odredili nadzor v povezavi z odtekanjem zaupnih dokumentov v javnost.

"Sredstva smo posojali"
Iz dokumentov Dursa je po poročanju medijev razvidno, da je Grep v letih 2010 in 2011 od ljubljanske občine prejel skoraj 15 milijonov evrov, da bi zagotovila sveža sredstva takrat že jasno nasedlemu projektu Stožice. Pol milijona evrov občinskega denarja je Grep, ki ga vodi Jankovićev dober znanec Uroš Ogrin, nakazal podjetju Baza Dante, kjer je direktor siceršnji Electin vodja projektov Boštjan Stamejčič. Še isti dan pa je Baza Dante 400.000 evrov nakazala podjetju v večinski lasti ljubljanskega župana KLM Naložbe, 100.000 evrov je šlo še v Rokometni klub Krim.

Na Grepu so potrdili, da so svoja likvidnostna sredstva kratkoročno posojali več podjetjem. V sporočilu za javnost so zapisali, da so Bazi Dante 500.000 evrov posodili dvakrat, obakrat s sedemodstotnimi obrestmi na letni ravni - prvič 15. aprila, drugič 26. avgusta lani. Baza Dante je po zagotovilih Grepa znesek z obrestmi vrnila 24. januarja letos.

Janković: Kaj je narobe, če se kredit vrne z obrestmi?
Podobno je na tiskovni konferenci pojasnil tudi Janković, ki je dejal, da je podjetje Baza Dante vrnilo ves denar, ki mu je bil posojen. "Problem bi bil, če se denar ne bi vrnil," je zatrdil ljubljanski župan in dodal: "Nekdo mi mora pojasniti, kaj je narobe, ko je en kredit šel in se vrnil z obrestno mero."

"Nisem piarovec teh podjetij"
Na novinarsko vprašanje, ali ni nenavadno, da je Grep, ki je imel nekaj časa blokiran račun, lahko posojal denar več podjetjem, je ljubljanski župan odgovoril, da ni "piarovec" Grepa, Baze Dante ali Electe. "Danes še enkrat odločno poudarjam, da se ne bom ukvarjal s podjetji, ki imajo svoje direktorje," je dejal.

Odzval se je tudi Damjan Janković, direktor podjetij KLM Naložbe in Electa inženiring, ki je za TV Slovenija po telefonu dejal, da je "šlo za nakup dveh nepremičnin". "Baza Dante ju je kupila od Electe, v Senožetih in v Tolminu. Zgodba ima politično ozadje."

Zoran Janković je poudaril, da je Durs opravil že dva pregleda poslovanja na MOL-u glede Stožic in ugotovil, da ni bilo nobenih nepravilnosti, sam pa od Dursa o tem ni prejel nobenega dokumenta. Zato poziva tudi policijo, da se loti preiskovanja tega dogajanja.

"Mi hočete povedati, da me ta vlada ščiti?"
"Vse je bilo pregledno in zanikam, da bi kar koli prišlo v žep Zorana Jankovića," je zatrdil in pojasnil, kako je bilo z javno-zasebnim partnerstvom v Stožicah: "Mi smo del tega plačila pobotali za stavbno pravico, da se lahko gradi na zemljišču MOL-a trgovski center, del smo pobotali za komunalni prispevek, del smo plačali."

Znova se je (na pobudo novinarjev) dotaknil tudi svojega posojila Electi. Zatrdil je, da kot posojilodajalec podjetju ni računal obresti. Povedal je, da davčna uprava Electino poslovanje pregleduje že od novembra. "Pa ni še nobenega dokumenta. Mi hočete povedati, da me ta vlada ščiti?" je vprašal. Zatrdil je, da ne namerava odstopiti kot župan in dodal: "Ko bodo ugotovili, da je Zoran Janković dobil en evro, me ne bo več v tej sobi."

S policije pa so sporočili, da v povezavi z omenjenimi podjetji poteka predkazenski postopek, pri izvedbi katerega sodeluje več državnih organov. "Vse aktivnosti usmerja specializirano državno tožilstvo. Podrobnejših informacij vam zaradi tajnosti predkazenskega postopka ne moremo posredovati," so pojasnili.

Tudi na specializiranem državnem tožilstvu v zadevi vodijo predkazenski postopek, zaradi interesa postopka pa več informacij ne dajejo.

Res smo kakovost tega parlamenta.

Janković o svojih poslancih

S svojim programom smo lahko vzgled tudi za nekatere države v Evropi.

Zoran Janković o programu Pozitivne Slovenije
Janković zavrača očitke o zlorabi položaja