K razpadu koalicije so po Svetlikovem mnenju prispevali predvsem drugi razlogi, ne toliko pokojninska reforma. Foto: MMC RTV SLO
K razpadu koalicije so po Svetlikovem mnenju prispevali predvsem drugi razlogi, ne toliko pokojninska reforma. Foto: MMC RTV SLO

Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve, ki je spadal v DeSUS-ovo 'kvoto ministrov', a se mu je predsednik stranke Karl Erjavec pred dnevi zaradi vztrajanja pri pokojninski reformi odpovedal, je v MMC-jevi klepetalnici DeSUS-ovo napoved o izstopu iz vlade označil za začetek predvolilnega boja.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Odločitev o Brezovarju bo znana v sredo
Sicer pa je beseda tekla tudi o glavnem inšpektorju za delo Borutu Brezovarju. Svetlik pravi, da je odločitev o pozivu protikoruocijske komisije naj Brezovarja razreši že sprejel, javnost pa bo o tem obvestil v sredo. Na vprašanje v MMC-jevi spletni klepetalnici, kako lahko še vedno podpira glavnega inšpektorja Brezovarja, je odgovoril, da letna poročila inšpektorata za delo dokazujejo, da je delo na tem področju intenzivno in da se obseg kot tudi učinkovitost izboljšujeta kljub omejenemu številu inšpektorjev.

Dejal je, da so predavanja javnih uslužbencev po zakonu dovoljena, vendar obstajajo različne interpretacije konkretnega primera, a več ni želel razkriti, saj bo svojo odločitev v sredo predstavil na novinarski konferenci.

"Rešitve za študentsko delo bodo manj celovite in optimalne"
Minister Svetlik je napovedal, da bodo rešitve, ki bodo urejale študentsko delo po padcu zakona o malem delu na referendumu manj celovite in optimalne kot zakon o malem delu. Povedal je, da je mogoč predvsem poseg na davčnem področju in pri statusu posrednikov del. "Žal bodo mnogi ostali brez možnosti, ki jih je ponujal zakon o malem delu." Za zdaj preučujejo tudi možnost drugačnega urejanja posredovanja občasnih del, na neprofiten način.

V spletni klepetalnici MMC-ja je dejal, da je pokojninski sistem v prvi vrsti sistem solidarnosti. "Nekateri vplačajo več, kot dobijo izplačano v obliki pokojnine, drugi pa manj. Slednji so na primer delavci z najnižjimi dohodki in invalidi, ki morajo s svojo delovno aktivnostjo prenehati predčasno. Soglašam, da bi bilo smotrneje denar porabiti za kaj drugega kot za referendum, zato tudi referenduma ne predlagamo mi."

"Če pokojninska reforma ne bo potrjena zdaj, bo morala biti v prihodnje, verjetno s strožjimi pogoji"
Na vprašanje, ali se čuti odgovornega za (skorajšnji) razpad koalicije, glede na to, da je največji razkol med strankami povzročila ravno pokojninska reforma, je Svetlik odgovoril, da so k razpadu prispevali predvsem drugi razlogi. "Če pa je to pokojninska reforma, tega ne obžalujem, ker je nujna za prihodnost vseh prebivalcev te države. Z njo ustavljamo padanje pokojnin, kar so leta 2000 podpisali tudi sindikati in zagotavljamo tudi rast pokojnin nad ravnjo življenjskih stroškov. Če ne bo potrjena sedaj, bo morala biti v prihodnje verjetno s strožjimi pogoji za prebivalstvo."