Pomočnice vzgojiteljic in njihove predstavnice, ki so sodelovale na novinarski konferenci Sviza, menijo, da je njihovo delo razvrednoteno, zato napovedano stavko podpirajo in so pripravljene tudi na stopnjevanje oz. zaostrovanje stavke. Ob tem računajo tudi na podporo staršev. Foto: BoBo
Pomočnice vzgojiteljic in njihove predstavnice, ki so sodelovale na novinarski konferenci Sviza, menijo, da je njihovo delo razvrednoteno, zato napovedano stavko podpirajo in so pripravljene tudi na stopnjevanje oz. zaostrovanje stavke. Ob tem računajo tudi na podporo staršev. Foto: BoBo

Maja Hebar je kot pomočnica vzgojiteljice v vrtcu Otona Župančiča v Mariboru zaposlena že 14 let. Vsak mesec prejme dodatek do minimalne plače. To pomeni, da skupaj z vsemi dodatki še vedno ne doseže minimalne plače, ki v letu 2022 znaša 1.074 evrov bruto oziroma 740 evrov neto.

"Moje delo je zahtevno, naporno in predvsem zelo odgovorno. Delam z najbolj občutljivo populacijo, z otroki, starimi od 11 mesecev do 6 let. Pomočnice vzgojiteljice vsak dan na vratih z nasmehom sprejemamo otroke. Otroke objamemo, jih ljubkujemo, negujemo, pestujemo, previjamo, hranimo … Jih vzgajamo, učimo. In kar je najpomembnejše, pogosto same skrbimo za varnost 14 najmlajših ali 24 starejših otrok. Vse to in še mnogo več je moje delo kot pomočnice vzgojiteljice," je dejala Hebar na novinarski konferenci Sviza pred napovedano stavko 9. marca.

"S svojo plačo zelo težko preživim," je priznala Hebar in opisala težke razmere v vrtcih med epidemijo. "Izpostavljene smo bile vsem boleznim, med epidemijo pa je bilo stanje v vrtcih nevzdržno. Z otroki smo 8 ur vsak dan. Otroke moraš objeti, ves čas smo v tesnih stikih z njimi." Kot je dejala Hebar, so v zadnjem valu vzgojiteljice množično zbolevale za covidom-19. "Oddelki so bili praktično brez kadra." Pomočnice so v oddelkih pogosto ostajale same in tako opravljale tudi delo vzgojiteljic. "Za to nismo dobile niti centa več."

Sorodna novica Vlada šolnikom: Stavka je neupravičena in ne bo plačana

Kljub rednemu izobraževanju, usposabljanjem in seminarjem, ki se jih pomočnice vzgojiteljic udeležujejo, njihove plače ostajajo nespremenjene. "Napredujemo lahko le z ocenami, vsake tri leta za en plačni razred višje. Kar v praksi pomeni le 20 evrov več," je še sklenila Hebar.

Darja Toplak iz Vrtcev Občine Moravske Toplice je dejala, da s takšno plačo tako naprej ne bo šlo več. Z mislijo na čim večjo dobrobit otrok v prihodnje si, kot je dodala, želijo ohraniti visoko raven predšolske vzgoje, a ne za plačilo, ki je "sramotno nizko". "Kljub potrpljenju, dobri volji in prizadevanju se enkrat mora vrednotenje našega dela spremeniti in realno ovrednotiti. Res je že pravi čas," je dejala.

Podobno je povedala tudi Špela Štempelj iz Vrtca Morje Lucija, ki je opozorila, da so si za preživetje nekatere primorane poiskati popoldansko delo, pa tudi, da mladi zapuščajo ta delovna mesta.

Predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Sviz Petra Koritnik je pomočnicam vzgojiteljic v imenu vzgojiteljic izrekla javno podporo "ob tej stavki in vseh prihodnjih", zahvalila se jim je za delo in strpnost ter poudarila pomen poklica. "Naš poklic je temelj vzgoje in izobraževanja. In od tukaj naprej so naše zahteve jasne. Stavka bo, plačana ali neplačana, 9. in se bo stopnjevala," je dejala Petra Koritnik.

"Tako bizarnega odgovora na stavkovne zahteve še nismo prejeli"

Vlada je v sredo stavko, napovedano za 9. marec, označila za neutemeljeno in nerazumljivo, zaradi česar po mnenju vlade ne more biti plačana iz javnih sredstev. Ob tem je poudarila, da pred volitvami ne bo neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ v breme prihodnjega mandata. Kakršne koli stavke v javnem sektorju v predvolilnem obdobju pa bodo razumljene le kot del politične kampanje v nasprotju z zakonom o volitvah.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je ob robu novinarske konference poudaril, da se vlada v odgovoru niti v enem stavku ni opredelila do stavkovnih zahtev Sviza. Kot je napovedal, bodo v sindikatu vlado še naprej pozivali k spoštovanju zakona o stavki. Ob tem je poudaril, da je zakonska dolžnost vlade, da se dogovarja in išče rešitve.

"V resnici so rekli, prav imate, samo stavkati pa ne smete, mi pa se hkrati z vami ne bomo pogovarjali, počakajte na boljše čase," je dejal o odgovoru vlade. Odločitev o tem, če bo napovedana stavka plačana ali ne, bo po njegovih besedah v rokah sodišča in ne vlade. Kot je še dodal Štrukelj, "tako bizarnega odgovora na stavkovne zahteve v 30 letih še nismo prejeli".