Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je 9. marca lani izvedel prvi stavkovni dan, več kot 38.000 zaposlenih pa je izglasovalo stavkovne zahteve v splošni stavki v vzgoji in izobraževanju. Danes so se člani in članice glavnega stavkovnega odbora Sviza na sestanku dogovorili, da bodo, če vlada in Sviz do 8. marca ne bosta sklenila stavkovnega sporazuma, 13. aprila izvedli nov stavkovni dan. Stavka se bo izvedla na enak način kot 9. marca lani. V središču Ljubljane bodo v primeru stavke organizirali tudi množični protestni shod stavkajočih iz vse države.

"Zaposleni v vzgoji in izobraževanju po enem letu od napovedi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju ter izvedbi prvega stavkovnega dne 9. marca lani še vedno zahtevajo sklenitev stavkovnega sporazuma o devetih stavkovnih zahtevah, ki jih je Sviz Slovenije naslovil na vlado 18. februarja," so v sporočilu za javnost poudarili v Svizu.

Opozorili so, da vlado zakon o stavki zavezuje k prizadevanjem za sklenitev stavkovnega sporazuma s stavkajočimi, pri čemer ugotavljajo, da trenutna vlada za ta korak devet mesecev od nastopa mandata ni pokazala dovolj pripravljenosti. "Danes, leto dni po posredovanju stavkovnih zahtev, je ključna stavkovna zahteva po odpravi zaostankov pri plačah, ki jih vlada eksplicitno priznava, še povsem odprta, saj vlada ne kaže volje za sklenitev dogovora."

Zdajšnja vlada je do zdaj podpisala že tri stavkovne sporazume, in sicer s sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu in dva z zdravniki, hkrati pa se do stavkovnih zahtev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju obnaša podcenjujoče in prezirljivo. Za Sviz to ni sprejemljivo, so poudarili.

Pogajalska skupina Sviza zato ugotavlja, da za uveljavitev stavkovnih zahtev sindikata ni druge poti kot nadaljevanje in ponavljanje stavkovnih dni. Pri tem dodaja, da je vladna pogajalska skupina v ponedeljek zvečer sicer sindikatu posredovala predlog stavkovnega sporazuma, "a ta ne zagotavlja, da je zvišanja mogoče realizirati v doglednem času".

V Svizu so pripravljeni stavko zamrzniti, če bo vladna stran do 8. marca sprejela njihove dopolnitve sporazuma. "Izvedbo drugega stavkovnega dneva in verjetnost izvedbe nadaljnjih dni splošne stavke v vzgoji in izobraževanju mora vlada razumeti kot zahtevo za takojšnjo sklenitev stavkovnega sporazuma. Od te zahteve Sviz ne bo odstopal," so še zapisali.