Matej Tašner Vatovec. Foto: BoBo
Matej Tašner Vatovec. Foto: BoBo

Medtem ko predsednik vlade Robert Golob iz Gibanja Svoboda in zunanja ministrica Tanja Fajon iz SD-ja ostro obsojata dejanja Hamasa, pa iz Levice prihajajo nekoliko drugačni odzivi. Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je že pred dnevi opozoril, da je treba dogajanje razumeti v širšem kontekstu, predvsem z vidika "apartheida nad Palestinci". Zdaj pa je objavil pisno poslansko pobudo vladi, v kateri je kritično nastopil do ravnanja ministrice Tanje Fajon in vlado pozval k trem ukrepom.

Sorodna novica Tanja Fajon: Solidarnost z Izraelom je neomajna

"Šlo je predvsem za vojaško operacijo"

Najprej je orisal svoje videnje dogajanja v Izraelu in Palestini. "V soboto, 7. 10. 2023, je palestinsko islamistično gibanje izvedlo enega največjih napadov na cilje v Izraelu in prebilo blokade na območju Gaze. Šlo je predvsem za vojaško operacijo, katere cilji so bili nekateri strateški objekti na izraelski strani, simbolno pa tudi za podrtje žičnate ograje, ki zadržuje na zelo omejenem območju palestinsko prebivalstvo."

Nato je poslanec obravnaval diplomatske odzive. "Sledili so številni odzivi zahodnih voditeljev, ki so vsi po vrsti hiteli obsojati "teroristični napad", izražati neomajno solidarnost z Izraelom ter spodbujati njegovo pravico do samoobrambe. K temu se je pridružila tudi slovenska vlada v odzivih premierja in zunanje ministrice. Slednja je celo izrazila, da je 'solidarnost z Izraelom neomajna'," je bil nezadovoljen T. Vatovec.

Sorodna novica Golob, zunanje ministrstvo obsodila operacijo Hamasa, Levica opozarja na "apartheid nad Palestinci"

Ob tem je opozoril, da je slovensko zunanje ministrstvo v zadnjih letih ob obstreljevanju Gaze samo previdno pozivalo k prekinitvi ognja in umirjanju razmer, "nikoli pa ni bilo spodobno obsoditi okrutnih dejanj izraelskega režima, ki sistematično obstreljuje (predvsem) civilne objekte na območju Gaze, tudi z mednarodno prepovedanimi sredstvi, kot je beli fosfor".

"Največji odprti zapor na svetu"

Gazo je opisal kot "največji odprti zapor na svetu", kjer primanjkuje osnovnih potrebščin in kjer so kratene osnovne človekove pravice ter svoboščine. Spomnil je, da Izrael že desetletja krši resolucije Združenih narodov, pleni ozemlje, prisilno izseljuje ljudi in priseljuje naseljence, kar je po njegovih besedah primerljivo z nekdanjim režimom v Južni Afriki v prejšnjem stoletju – z apartheidom. Ta politika se je v zadnjih letih stopnjevala in prav ta politika je razlog za eskalacijo nasilja na palestinskih območjih, in ta politika je "pripeljala do Hamasove vojaške operacije Nevihta Al Aksa", je svoje videnje položaja opisal prvi poslanec Levice.

Poslanska pobuda vladi

Zaradi tega je vladi predlagal tri ukrepe. Najprej naj preuči vse možnosti za vzpostavitev sistema nadzora in prepovedi izraelskega blaga, ki prihaja z okupiranih palestinskih ozemelj. Drugič, aktivno naj pristopi h kampanji za obsodbo Izraela zaradi kršitev mednarodnega prava in uvedbo sankcij proti tej državi. Tretji predlagani ukrep pa je začetek postopkov za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države.

Javno kritiko ravnanja zunanje ministrice Tanje Fajon je izrazil tudi koalicijski poslanec Miha Kordiš (Levica). "Slovenska diplomacija je spet pogrnila, namesto na stran miru se je postavila na stran apartheida. Članstvo Slovenije v Varnostnem svetu je očitno šarada, se ve in vidi, za čigave interese. Sram me je," je zapisal na svetovnem spletu.