Ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: BoBo
Ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: BoBo

Slovenija je ves čas v stiku s svojimi državljani v Izraelu, je ob robu dogodka na Brdu pri Kranju dejala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. "Trenutno imamo podatek, da je 29 državljanov pristopilo k nam, 10 se jih je že vrnilo, s preostalimi iščemo možnosti, kako jim pomagati pri vrnitvi v Slovenijo," je dejala.

Ministrstvo je ves čas v stiku "s partnerji Evropske unije in tudi s partnerji v regiji". "Sama imam tudi telefonske pogovore s kolegi na območju, posebej s kolegom iz Palestine, Izraela in pa Jordanije," je glede iskanja rešitev za vračanje državljanov povedala Tanja Fajon.

Ministrstvo v stikih s Slovenci v Izraelu

Sorodna novica Izraelska vojska prevzela nadzor nad obmejnimi območji. Rusija podprla rešitev dveh držav.

Z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so ob tem sporočili, da Slovenija v tem trenutku ne načrtuje izvedbe lastnih evakuacijskih poletov. Deset državljanov, ki so se že vrnili, se je na pot odpravilo s komercialnimi poleti. Nekateri slovenski državljani, ki so v Izraelu, sicer niso izrazili želje po vrnitvi v domovino, so dodali.

Na MZEZ-u so še pojasnili, da slovenski državljani, ki so stopili v stik z njimi, niso na najbolj kritičnih območjih, vključno z Gazo in Zahodnim bregom.

Ključna prioriteta ta hip je umiritev razmer, "da se čim prej ustavi vsakršno nasilje, da ne pride do novih izbruhov", je ministrica Fajon glede razmer v Izraelu povedala ob robu zasedanja slovensko-vietnamske medvladne komisije za gospodarski razvoj. Zavzela se je za čimprejšnjo izpustitev talcev in pogajanja.

Rešitev dveh držav je zdaj oddaljen cilj

Trenutno poteka intenzivno diplomatsko usklajevanje, med drugim se bodo o tem pogovarjali zunanji ministri Evropske unije, je spomnila.

Sorodna novica T. Vatovec (Levica) o napadu Hamasa: Predvsem vojaška operacija, katere cilj so strateški objekti

Zunanji ministrici se zdi rešitev dveh držav, ki jo zagovarja tudi sama, zdaj oddaljen cilj. "Ampak takoj ko se razmere umirijo, bo treba aktivno pristopiti k reševanju in pa oživljanju pobude dveh držav," je dejala in dodala, da je bila to tudi tema razprave ob robu zasedanja Združenih narodov in Generalne skupščine septembra v New Yorku.

Velika skrb je po njenem prepričanju trenutno tudi zaostrovanje razmer širše na Bližnjem vzhodu, kjer da je prav tako prioriteta umiritev razmer. "Ta hip poteka intenzivna diplomacija, kako ustaviti nove izbruhe nasilja na območju, zlasti da se ne začne nova vojna na Bližnjem vzhodu," je dejala.

Vse več žarišč

"Vsakršno zaostrovanje napetosti na Bližnjem vzhodu nekateri povezujejo z marsičim," je dejala Fajon in dodala, da smo "ta hip obdani z vojno: rusko agresijo v Ukrajini, nasiljem na Bližnjem vzhodu, potencialno vojno na nestabilnem Zahodnem Balkanu".

Po njenih besedah so ti izvori kriz, oboroženih konfliktov velika skrb. Kot država opazovalka v Varnostnem svetu Slovenija intenzivno sledi pogovorom, zbira informacije in je v stalnih stikih z drugimi državami, je še dejala ministrica in vnovič obsodila "teroristično sovražno dejavnost Hamasa" in napade na civilne cilje ter izrazila sožalje sorodnikom žrtev.