Hrvaška vstopa v schengensko območje, nadzora na meji ne bo več. Foto: Evropska unija
Hrvaška vstopa v schengensko območje, nadzora na meji ne bo več. Foto: Evropska unija

Slovenija si po besedah slovenske zunanje ministrice Tanje Fajon ne želi, da bi s porastom števila nezakonitih prebežnikov postala nekakšen žep. Ministrica je zaradi naraščajočega števila prihodov nezakonitih prebežnikov v EU dejala, da lahko za Slovenijo notranji nadzor, ki ga izvaja več držav članic schengena in je v nasprotju s pravom EU-ja, predstavlja resno težavo in velik izziv, posebej ker imamo že na meji z Avstrijo občasne notranje kontrole.

"Zdaj ko bo Hrvaška vstopila v schengen, si seveda ne želimo, da bi s porastom nezakonitih prebežnikov, priseljencev, beguncev Slovenija postala nekakšen žep," je poudarila.

Zato ves čas opozarja svoje kolege v EU-ju, da je treba v schengenu postaviti jasna pravila in omejiti notranji nadzor, če ta res ni potreben. Reforma, ki že nekaj let poteka, se mora resnično zgoditi, sicer bo schengen lahko resno ogrožen. Ministrica si ne želi, da bi bila širitev na Hrvaško, Romunijo in Bolgarijo neuspeh za vse, tudi za Slovenijo.

Zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: DZ/Matija Sušnik
Zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: DZ/Matija Sušnik

Nadzor na meji s Hrvaško

Povedala je, da Slovenija razmišlja tudi o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško po njenem vstopu v schengensko območje. "Slovenija je pripravljena, da z naslednjim dnem, tednom, mesecem, ko bo to ali če bo to potrebno, tudi sama uvede notranje kontrole. Na to opozarjamo tudi v pogovorih s svojimi sogovorniki," je na novinarski konferenci po zasedanju zunanjih ministrov EU-ja povedala ministrica Fajon.

O vstopu Hrvaške v schengensko območje bodo notranji ministri držav članic predvidoma odločali 8. decembra, pri čemer je pričakovati, da bodo podprli vstop slovenske južne sosede v schengen s 1. januarjem prihodnje leto.

Na vladi v četrtek

Slovensko stališče, ki ga je pripravilo notranje ministrstvo, bo vlada obravnavala v četrtek, je povedala zunanja ministrica. Notranje ministrstvo predlaga, da Slovenija podpre hrvaški vstop v schengen, s čimer se strinja tudi zunanja ministrica. Ob gradivu je pripravljena še enostranska izjava, ki potrjuje, da Slovenija spoštuje arbitražno razsodbo in da vztraja pri njeni implementaciji, ko gre za reševanje vprašanj glede meje.

Razprava na vladi bo pokazala, ali obstaja soglasje glede tega, je še povedala ministrica in dodala, da se soglasje nakazuje. Nato bodo gradivo in izjavo obravnavali še pristojni odbori državnega zbora, je napovedala Fajon.

Pri tej enostranski izjavi gre sicer za nacionalno izjavo posamezne države članice, ki se poda ob sklepu zasedanja Sveta EU-ja. Če bo potrjena, bo slovenska izjava glede arbitraže podana ob sklepu o odločitvi Sveta o hrvaškem vstopu v schengen.

Fajon o možnosti nadzora meje s Hrvaško