Tanja Fajon z Mousso Fakijem Mahamatom. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Tanja Fajon z Mousso Fakijem Mahamatom. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

"Veseli me, da je delovanje Slovenije znotraj Združenih narodov prepoznavno ter da nas Afriška unija vidi kot državo, ki zna poslušati in graditi zaupanje med narodi ter mostove med državami," je po obisku na Twitterju zapisala Tanja Fajon.

Sorodna novica Fajon na obisku v Etiopiji, kjer bo novo slovensko veleposlaništvo

Dodala je, da sta s predsednikom komisije Afriške unije Mousso Fakijem Mahamatom govorila o nujnosti sodelovanja v svetu globalnih izzivov, predvsem na področjih človekovih pravic, miru, varnosti in podnebne varnosti. Govorila sta tudi o migracijah in perspektivi mladih na afriški celini. Strinjala sta se, da bi Evropa lahko naredila več za to, da ljudje, predvsem mladi, ne bi imeli razlogov za odhod iz Afrike.

"Čeprav ima Slovenija šibko diplomatsko zastopanost na afriški celini, si aktivno prizadevamo za okrepitev sodelovanja z Afriško unijo in njenimi članicami. Veseli me, da poleg veleposlaništva v Adis Abebi odpiramo veleposlaništvo tudi pri Afriški uniji. S tem Slovenija dokazuje, da nameravamo resnično okrepiti svojo navzočnost v Afriki ter na ta način poskrbeti za okrepitev sodelovanja," je dodala.

Ahmed za prenos znanja

Fajonova se je danes (sreda) sestala tudi s predsednikom etiopske vlade Abiyem Ahmedom. Ta je poudaril, da Etiopijo zanima predvsem prenos znanja in izkušenj na področju kmetijstva in varne prehrane, vlaganja v farmacevtsko industrijo ter vodno energijo. Tanja Fajon je medtem povedala, da je Slovenija zanesljiva partnerica Afrike, tudi pri nujno potrebni reformi Varnostnega sveta ZN-ja.

Glede migracij pa sta se strinjala, da je treba izzive reševati skupaj in pri izvoru ter posebej mladim zagotavljati varno prihodnost doma, je sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Kazniva dejanja in feminizem

Ministrica je sogovornikoma med drugim predstavila še prihajajočo mednarodno konferenco Dan Afrike in diplomatsko konferenco za sprejetje konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu najhujših mednarodnih kaznivih dejanj. Obe konferenci bo aprila in maja 2023 gostila Slovenija.

Že v torek se je srečala z ministrico za ženska in socialna vprašanja Ergogie Tesfaye, s katero sta se dogovorili za sodelovanje pri opolnomočenju žensk. "Za enakost spolov potrebujemo solidarnost med ženskami v svetu," je ob tem zapisala Fajonova.

Glavni namen obiska v Etiopiji je po navedbah ministrstva krepitev odnosov med državama, sicer pa tudi iskanje podpore za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v letih 2024 in 2025.

Kot je ministrica spomnila ob začetku obiska, je Etiopija pomembno politično središče in sedež Afriške unije. V etiopski prestolnici Adis Abeba bo veleposlaništvo kmalu odprla tudi Slovenija.