Tarča. Foto: MMC RTV SLO
Tarča. Foto: MMC RTV SLO

Tokratna tarča je obravnavala posel mladih podjetnikov s hitrimi testi za novi koronavirus, s katerim se hvalijo po svetu tudi iz eksotičnih letovišč. Kolikšen je bil dejanski zaslužek?

Sorodna novica Ustavitev hitrih testiranj. Agencija: Prepoved se nanaša zgolj na sterilne paličice.

Gre za kitajske teste, ki smo jih kupili od podjetja MAJBERT Pharm, d. o. o., ustanovitelja podjetja sta bila med drugim vpletena tudi v piramidne sheme, povezane s kriptovalutami. Ponudba pa je znašala manj kot dva evra za test.

Kakovost teh testov zdaj preverja državna agencija za zdravila. Porajajo se vprašanja o zanesljivosti in kakovosti teh testov iz Kitajske, tudi zaradi njihove nizke cene v primerjavi z drugimi proizvajalci, malo manj kot dva evra za kos.

Po poročanju so sporne paličice, ki jih uporabljajo pri teh testih. Polega tega, da so paličice neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak, so tudi neustrezne; saj so namenjene jemanju brisa iz žrela. Pri nas pa jemljemo bris samo iz nosu.

Klemen Nicoletti. Foto: MMC RTV SLO
Klemen Nicoletti. Foto: MMC RTV SLO

V Tarči sta sodelovala oba podpisnika pogodbe za nakup hitrih testov: mladi poslovnež Klemen Nicoletti in nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar. Iz Mehike se je oglasil kriptoposlovnež Luka Lah. Svojo plat zgodbe je predstavil tudi Janko Jenko, ki je lastnikom podjetja posodil denar za izpeljavo posla.

Lah: Po teh fantih bi se lahko zgledovali

"Moja povezava ... poslovne povezave ni," je povedal Lah. Je pa po lastnih besedah ponosen na "fante", ki da so sklenili dober posel za državo. Čestital jim je, da so dogovorjeno opravili, naredili vse, kar je treba, da so dosegli svoj cilj. Po Lahovih besedah bi se lahko po njih zgledovali.

Rudi Dolšak. Foto: MMC RTV SLO
Rudi Dolšak. Foto: MMC RTV SLO

Nicoletti: To smo naredili za referenco

Solastnik podjetja Majbert, Klemen Nicoletti, je v oddaji pojasnjeval nizko ceno. Poudaril je, da večina testov prihaja iz istega azijskega področja in da so si precej podobni. Predstavil je izračun, po katerem je podjetje skupaj s prevozom in carino za posamezen test odštelo 1,66 evra, državi pa jih prodalo po 1,81 evra. Ko se odštejejo stroški posojila, je podjetje zaslužilo skupaj 25.000 evrov. Tega ni naredilo za dober zaslužek, temveč za referenco, da lahko potem širi poslovanje, je povedal Nicoletti. Zdaj jih dejansko prodajajo tudi drugod.

Napovedal je, da bo dokumente poslal RTV Slovenija v preverbo.

Direktor ljubljanskega zdravstvenega doma Rudi Dolšak je poudaril, da je bilo za ustanovo zelo neprijetno, da je bila primorana ustaviti javno testiranje sredi Ljubljane, za katero je bilo namenjenega precej denarja, časa in kadrov. Pozval je kupca, naj naslednjič preveri nabavljeno blago, da se "takšni spodrsljaji" ne bodo več pojavljali.

Tomaž Gantar. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Gantar. Foto: MMC RTV SLO

Gantar: Posel dober, kakovost po mojih informacijah ni vprašljiva

Nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je pogodbo podpisal, je ocenil, da je bil posel dober. Verjame, da je komisija ministrstva svoje delo dobro opravila. Po njegovih informacijah kakovost testov ni vprašljiva. Kar se pa tiče palčk, dve vrsti sta bili na voljo. Ena, ki je bila v osnovi priložena vsem kompletom, je opremljena z vsemi dokazili. "Druga, ki je bila po mojem mnenju bolj stvar dobre volje, da se jo je dodalo, je pa sporna," je dodal.

Pogoji na javnem razpisu so bili visoki, je zatrdil. Med 16 ponudniki jih je 13 oddalo vzorce in samo štirje so izpolnjevali pogoje.

Boris Štefanec. Foto: MMC RTV SLO
Boris Štefanec. Foto: MMC RTV SLO

Minister je poudaril, da je bilo vedno veliko pomislekov o uporabi hitrih testov za namene množičnega testiranja. "Pol leta smo se pogovarjali," je dejal. Šele po pozitivnem stališču Evropske komisije in evropskega centra za nalezljive bolezni so se zanje odločili, ob slabi epidemiološki sliki pri nas. Če položaj zdaj ni dovolj resen, da ne bi prišli hitro do teh testov, potem ne vem, kje je, je sklenil.

Nekdanji predsednik KPK-ja Boris Štefanec je spomnil na primer v Murski Soboti, kjer je bil velik del učiteljic v nekem zavodu pozitiven na hitrem testu, na PCR-testu pa so bile pozitivne štiri. To je težava, ki jezi tudi državljane, je dejal. Spomnil je še na svojo pobudo iz časa predsedovanja senatu KPK-ja, da bi bilo dobro medicinsko opremo kupovati centralizirano, z ene točke.

Nicoletti je pojasnil zaplet okoli palčk. "Mi smo svoje pogodbene obveznosti do ministrstva izpolnili. Dobavili smo teste, ki so bili potrjeni in ustrezajo." Tudi paličica, ki je v osnovi v sami škatli, je tako za nosni in ustni bris. Toda v času, ko so se začela testiranja, je iz mobilnih enot prišla želja, da bi bilo lažje, če bi bile te paličice samo za nosni bris. In potem je podjetje na lastno željo oziroma na pobudo od ministrstva in na lastne stroške kupilo še paličice za nosni bris.

Vsi bodo dobili nove paličice, je zagotovil. Podjetje ima na zalogi še tretjo obliko paličic in vsi testi se bodo lahko nadaljevali.

Dolšak: Šlamparije me neizmerno jezijo

"Zadeva je strašno zelo enostavna, pa jo dajmo tudi enostavno povedat. Prišlo je zapakirano dvoje vrst paličic. Seveda je Zdravstveni dom Ljubljana uporabljal prave za jemanje brisov, torej nosne. Ko je pa prišla inšpekcija, je pa videla dodatno pakirano tudi paličice za grlo. In zato je z začasno odločbo ustavila naše delo, z obrazložitvijo, da vodi postopek inšpekcijskega nadzora nad proizvajalcem [ime kitajskega podjetja]. Ne vemo, ali je kaj narobe s tem testom. Upam. Zakaj ne bi bil dober? To je dober test, lahko. Jaz vam definitivno ne morem povedati. Absolutno ni bilo nobenih problemov s testom," pa je vse to komentiral Dolšak. So pa zaradi "šlamparije" s paličicami morali testiranje ustaviti, kar ga "neizmerno jezi".

Dolšak je nato Nicolettija vprašal, ali bodo res že naslednje jutro dostavili dodatno pošiljko paličic, in to takšnih za uporabo v nosni votlini. Nicoletti je odgovoril pritrdilno, v zadovoljstvo Dolšaka.

Tarča