Čakajoč na hitri test. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Čakajoč na hitri test. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Gre za kitajske teste, ki smo jih kupili od podjetja MAJBERT Pharm, d. o. o., ustanovitelja podjetja sta bila med drugim vpletena tudi v piramidne sheme, povezane s kriptovalutami. Ponudba pa je znašala manj kot dva evra za test.

Portal necenzurirano.si poroča, da so na javni agenciji za zdravstvene in medicinske pripomočke (JAZMP) potrdili, da so sprožili izredni nadzor zaradi dvomov o zanesljivosti hitrih antigenskih testov.

Kako zanesljivi so hitri testi, ki jih je kupila država? Po poročanju Alenke Terlep za Radio Slovenija je o njih podvomil tudi direktor Zdravstvenega doma Ljubljana Rudi Dolšek. Je sploh kdo preveril njihovo zanesljivost? Na fakulteti za farmacijo so testirali dva francoska in dva kitajska testa. "Testa, ki so ga vzeli kot najcenejšega in ki ga uporabljajo po državi, fakulteta za farmacijo ni testirala, mogoče je bil testiran kje drugje," je dejal Borut Štrukelj.

Testi zatajili v Murski Soboti

Večina zaposlenih na OŠ Murska Sobota je morala zaradi mejnih rezultatov na hitrem testu na dodatno preverjanje s PCR-testi in izkazalo se je, da so izvidi v veliki večini v resnici negativni. Ravnateljica Metka Rovšek Kuharič pravi, da je tako vse pripravljeno na to, da se šola vnovič odpre jutri, torej dan pozneje.

Vprašanja so na Radiu Slovenija naslovili tudi na ministrstvo za zdravje, a tam za zdaj precej vztrajno molčijo. Toda pred časom je državna sekretarka Marija Magajne zatrdila: "Proizvajalec navaja specifičnost, da ugotovimo, da gre res za to (covid-19), da ne zazna kakšnega drugega antigena, in občutljivost, da ni lažno negativen, in oboje je čez 95-odstotno."

Toda ta podatek navaja proizvajalec. Pa je kdo preverjal, ali res drži? Kako je mogoče, da so bila testiranja v šoli v Murski Soboti mejna, s PCR-testi pa se je izkazalo, da so negativni, je še poročala Terlepova. To je zelo čudno, je komentiral Štrukelj: "Prišlo je do napačnega odvzema vzorca ali do napake pri pripravi testa."

Pravilno ravnanje s testi

Štrukelj močno upa, da s testi ravnajo pravilno. PCR-test kaže občutljivost še 14 dni po koncu virulentnosti, medtem ko mora biti za hitri test virusa dovolj. "Ko je virus telo premagalo bodisi na naraven način z imunskim sistemom ali s cepljenjem, se s hitrimi antigenskimi testi pozitivnega rezultata ne bo več dobilo," je pojasnil.

Žal se je komisija ministrstva na javnem razpisu odločila za najcenejše teste, ne da bi primerjala in preverjala njihovo zanesljivost. Se bo zdaj izkazalo, da smo preplačali tudi najcenejše teste, se je vprašala Alenka Terlep na koncu prispevka.

So hitri testi res tako učinkoviti kot trdi
So hitri testi res tako učinkoviti kot trdi "papirologija" proizvajalcev? Foto: EPA

Zanašanje na "papirologijo"

"Vsak hitri test bi moral biti narejen v skladu z normativi. Veliko hitrih testov prihaja iz Kitajske, na fakulteti za farmacijo smo papirološko pregledali štiri vrste testov, in sicer dva iz Francije in dva iz Kitajske, in so ustrezali normativom," pa je Štrukelj povedal v oddaji Odmevi in dodal, da je normative postavila Svetovna zdravstvena organizacija WHO. "Ne gre samo za občutljivost, pač pa tudi za selektivnost. Vsi testi morajo imeti obe karakteristiki. Selektivnost, da spozna samo Sars-CoV-2, pa da je dovolj občutljiv," je nadaljeval.

"Kaj se dogaja s testi? Ne vem. Testa, ki se zdaj uporablja na fakulteti, nismo testirali, mislim pa, da je ministrstvo to moralo predvideti in pregledati papirologijo, certifikate, če ustrezajo, je to to. Dobro bi bilo, da bi vse teste vnaprej po istem vzorcu testirali v laboratoriju in se potem odločili za najboljše," je o dvomih o zanesljivosti hitrih testov v Sloveniji povedal Štrukelj. Po njegovem mnenju bi tako bilo smiselno teste preizkusiti v praksi v laboratoriju, in ne zgolj slepo zaupati "papirologiji".

Ihan: Objektivne študije ne obstajajo, trg je razbit na množico proizvajalcev

Številne ustanove, preden se odločijo za uporabo testov, naredijo še validacijo teh testov pri različnih skupinah pozitivnih, ki so bili že testirani s PCR-metodo, je v oddaji Premagajmo covid-19 pojasnil imunolog Alojz Ihan. "Za posamezen hiter test se ugotovi, na katerem območju zaznavanja je – koliko zaznava tiste, ki so izrazito pozitivni, koliko pa tiste, ki to niso. Kot rečeno, neke objektivne študije za to ne obstajajo, ker je ta trg razbit na množico proizvajalcev, to se za zdaj še ni strukturiralo v nekaj podobnega, kot so PCR-testi," je še poudaril.

Hitri testi kot dvorezen meč

Vodja strokovne skupine za hitre teste s Klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Viktorija Tomič je za TV Slovenija komentirala kakovost hitrih testov, ki jih imamo v Sloveniji. "Testi, ki jih imamo v Sloveniji, so kakovostni v tej meri, da dosegajo strokovne parametre, ki jih je postavila strokovna skupina. Da je njihova občutljivost nad določeno postavljena na mejo 95 odstotkov oz. 98 odstotkov za specifičnost. Takih testov je bilo na seznamu v Sloveniji kar nekaj, najdemo jih lahko tudi na seznamih drugih držav, na primer če pogledamo na spletne strani nemškega inštituta. Tam imajo objavljenih približno 200 hitrih antigenskih testov. Med njimi najdemo skoraj vse teste, ki so na voljo v Sloveniji," je pojasnila.

Zakaj so hitri manj zanesljivi? "Hitri antigenski testi zaznajo proteine na površini virusa, se pravi, da moramo imeti zadostno količino virusa, da bi ta ne tako natančna metoda te proteine ujela. Pri PCR-tehnologiji pa imamo lahko v brisu zelo malo virusa, a ga skozi potek reakcije pomnožimo," je pojasnila Tomičeva. Hitri antigenski testi so tako dvorezen meč, saj so lahko velikokrat lažno pozitivni ali negativni. "Če gre za simptomatsko osebo in dobimo hitri negativen test, bi bilo prav, da se izvede še PCR-test," je opozorila.

Hitri antigenski test. Foto: EPA
Hitri antigenski test. Foto: EPA

Kacin o hitrih testih

Na torkovi vladni novinarski konferenci je glede testiranja vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin dejal, da je interes prebivalcev "izjemno velik, kar pravzaprav potrjuje spoznanje, da se ljudje vedejo zelo odgovorno, da si želijo teh testiranj". Prvi dan razširjenega testiranja so bile marsikje daljše čakalne dobe in številni niso prišli na vrsto, zato se bo ministrstvo po Kacinovih napovedih z izvajalci teh testiranj dogovorilo za optimalnejše rešitve. "Pričakujemo, da bo odločitev sprejeta v kratkem," je še dodal.

Na vprašanje, kako zanesljivi so hitri testi iz Kitajske, katerih zanesljivost so nekateri postavili pod vprašaj, je Kacin odgovoril, da imajo testi izbranega kitajskega proizvajalca vse potrebne dokumente, izdelani pa so bili v posebni ekonomski coni takoj za Hongkongom. Ali bi lahko na račun njihove nizke cene v primerjavi z drugimi proizvajalci trpela njihova kakovost, je po Kacinovih navedbah zahtevno vprašanje, ki terja strokoven odgovor. Pričakuje, da ga bodo lahko predstavili na eni od prihodnjih novinarskih konferenc.

Kako zanesljivi so sploh hitri testi?