Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Foto: BoBo/Luka Dakskobler

"Njene prioritete bodo dokončna ureditev problematike izbrisanih, nasilje nad ženskami, sovražni govor in mladoletna kriminaliteta," je o glavnih delovnih nalogah novoimenovane svetovalke Tatjane Bobnar sporočila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Predsednica je ob tem prepričana, da bo bova svetovalka s svojim znanjem, ugledom in dosežki pomembno prispevala k viziji, ki jo sama zasleduje na področju temeljne človekove varnosti in človekovih pravic.

Kot so sporočili iz predsedničinega urada, ima Tatjana Bobnar dolgoletne izkušnje na področju delovanja policije, še zlasti preiskovanja in preprečevanja nasilja v družini, spolnih zlorab otrok in nasilja med mladimi. "Pri svojem delu na Policijski upravi Ljubljana in nato na Generalni policijski upravi se je med drugim posvečala pravnim vidikom kriminalističnega dela: Sodelovala je pri pripravi pravnih aktov, ki zadevajo delo kriminalistične Policije," so utemeljili imenovanje. Dodali so, da si je nekdanja notranja ministrica prizadevala za izboljšanje delovnih razmer v slovenski policiji na več področjih,

Pirc Musar z nekdanjo generalno direktorice policije in ministrico že sodelovala

Leta 2018 je Tatjana Bobnar postala prva ženska na položaju generalne direktorice slovenske policije, od junija do decembra lani pa je bila tudi notranja ministrica. S funkcije je odstopila po zaostritvi odnosov s premierjem Robertom Golobom zaradi domnevnega političnega vpletanja v delo policije in njene organizacije. Prejšnji teden je DZ potrdil njenega naslednika Boštjana Poklukarja.

Pirc Musar in Bobnar sta v preteklosti že sodelovali, ko sta zasedali funkciji informacijske pooblaščenke in pomočnice generalnega direktorja policije. O tem, da bi Bobnar lahko postala predsedničina svetovalka, se je ugibalo že po njenem sporu s premierjem Golobom.