Janša se zadnje dni v javnosti ni veliko pojavljal. Foto: MMC RTV SLO
Janša se zadnje dni v javnosti ni veliko pojavljal. Foto: MMC RTV SLO
KOKS
"Zahtevamo, da neodvisna vlada in parlament strogo transparentno državi omogočita priprave in izvedbo predčasnih volitev v razumnem roku," pravijo v Koordinacijskem odboru kulture Slovenije. Foto: BoBo
14 dni politične krize
Janša še ni sporočil svoje odločitve
Pred koalicijo odločilni dnevi

Že več kot teden dni se vleče politična negotovost in ugibanja, ali bo vladna koalicija razpadla. Preteklo soboto je namreč koalicijska partnerica Državljanska lista postavila ultimat o zamenjavi predsednika vlade. 10 dni je dala časa zdajšnjemu premierju Janezu Janši, da ali odstopi ali pa v parlament pošlje glasovanje o zaupnici. Če tega ne bo storil, bosta iz vlade izstopila minister za finance Janez Šušteršič ter minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanić. Svoj položaj bo zapustil tudi predsednik državnega zbora Gregor Virant.

Kdaj bodo odšli ministri DeSUS-a in SLS-a?
Da bi zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki kaže, da premier ni v dovoljšni meri pojasnil izvora svojega premoženja, hkrati pa so nekatera njegova dejanja povzročila sume na korupcijo oziroma zlorabo položaja, Janša moral oditi, se strinjajo tudi v dveh drugih članicah koalicije - DeSUS-u in SLS-u. Kaj bodo storili njihovi ministri - Karl Erjavec, Tomaž Gantar, Franc Bogovič in Radovan Žerjav, še ni znano.

Janša molči, SDS piše tvite
Največja uganka pa je odločitev predsednika vlade Janeza Janše. Napovedal je le, da bo zoper poročilo KPK-ja vložil tožbo na upravno sodišče, in mnogi ugibajo, da bo takrat komentiral tudi napeto situacijo v vladi. V SDS-u in NSi-ju trdno stojijo za zdajšnjo sestavo vlade in njenim predsednikom. SDS se je do zdaj odzival le na družbenem omrežju Twitter, kjer so med drugim zapisali, da "ima SDS 26 poslancev, DeSUS, DL, SLS, in NSi skupaj pa 22. Mirno lahko gre kdor koli k Jankoviću in Lukšiču, komaj čakamo to sanjsko ekipo."

Vlada dela dalje
Prepričani so tudi, da je "odstop Janše mokra želja stricev iz ozadja in njihovih nečakov," v pismu v angleščini, ki so ga poslali v tujino, pa so zapisali še, da "komunisti in njihovi nasledniki skušajo preprečiti dejavnost zdajšnjega premierja in predsednika SDS-a onemogočiti že od leta 1983".

Kdo bo torej prvi povlekel potezo - Janša ali koalicijske partnerice? Za četrtek je sicer napovedana redna tedenska seja vlade, ministrska ekipa pa te dni odhaja na delovni obisk na Notranjsko.

KOKS: Zahtevamo začasno vlado
So se pa z jasnimi zahtevami do vladajoče politike znova oglasili v Koordinacijskem odboru kulture Slovenije. "Nerazsodno je, če vodilni ljudje Slovenske demokratske stranke zatrjujejo, kako "bomo" jokali, ko Janez (Janša) ne bo več na oblasti. Morda bodo nekateri iz stranke SDS res jokali – a ta "mi" vendarle ne more veljati širše, saj ima sedanja vlada z njenim Vodjem vred naravnost porazno nizko podporo," so zapisali. Prav tako pravijo: "Nerazsodno je, če vodilni v stranki Pozitivna Slovenija "trdno kot eden" verjamejo v neomadeževanost njihovega Vodje," in da "sedaj predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič tako slepo verjame v trenutne rezultate raziskav javnega mnenja, da si na tej osnovi kratko in malo obeta volilno zmago".

Prepričani so, da so "te politike, ne glede na njihovo "desničarsko" ali "levičarsko" opredeljenost, za zdravo slovensko demokratično perspektivo nesprejemljive". Zato od poslancev vseh parlamentarnih strank pričakujejo samostojnost zdravega razuma pri odločanju, temelječem na zdaj veljavni ustavi, torej dosledno poslansko poštenost. "Zato zahtevamo načelno podporo imenovanju začasne strokovne, projektne vlade, ki bo izpeljala za slovensko demokratično perspektivo nujne projekte – predvsem pa onemogočila avtokratski režim tega ali onega Vodje ter klientelizem in korupcijo na vseh ravneh naše družbe," so še dodali.

14 dni politične krize
Janša še ni sporočil svoje odločitve
Pred koalicijo odločilni dnevi