Projekt Nova24TV je nastal zaradi presoje, da je slovenski medijski prostor precej enostranski. Foto: Nova24TV
Projekt Nova24TV je nastal zaradi presoje, da je slovenski medijski prostor precej enostranski. Foto: Nova24TV
Urbanija
Odgovorni urednik bo Uroš Urbanija, ki je v preteklosti isto funkcijo opravljal tudi na STA-ju in MMC-ju. Foto: MMC RTV SLO

Družbi NovaTV24.si, d. d., in Nova hiša v četrtek ob začetku oddajanja spletne strani in pred predvidenim decembrskim televizijskim oddajanjem začenjata medijsko kampanjo. Predsednik upravnega odbora družbe Aleš Hojs je na tiskovni konferenci spomnil, da je projekt začela skupina ljudi, ki je presodila, da je naš medijski prostor precej enostranski.

Odgovorni urednik televizije je Uroš Urbanija, ki pravi, da trenutno še popolnjujejo uredništvo. Že približno mesec dni pa se na začetek objavljanja pripravljajo v spletnem uredništvu, portal Nova24TV.si bo zaživel v četrtek.

Po vzoru CNN-a in FOX-a
Televizija NOVATV24 je predvidena kot novičarska televizija, po vzoru ameriških CNN ali Fox, a omejena na Slovenijo, pravi izvršni direktor televizije Andrej Kregar. Napoveduje žive vklope v program, vključevanje sogovornikov s katere koli lokacije po državi, pogovorne oddaje ter oddajanje iz več studiev.

Program ne bo oddajal v živo 24 ur na dan, temveč bodo v živo oddajali ob najpomembnejših terminih. In ker gre za tematsko televizijo, ne more biti konkurenčna obstoječim televizijam, dodaja Kregar. V prvi fazi predvidevajo distribucijo prek kabelskih operaterjev, nato pa prek enega od multipleksov, je razložil.

Urbanija: Kritična ost se je porazgubila
Urbanija verjame, da je televizija v slovenskem medijskem prostoru potrebna, "ker bo odpirala prostor javne diskusije, za katerega se zdi, da je vse bolj zaprt", in ker se je kritična ost novinarjev do tistih, ki so na oblasti, porazgubila.

Njihova naloga bo izogibanje "papagajskemu novinarstvu", ko torej predstavnik nekega organa nekaj pove, in to velja za "sveto resnico", je pojasnjeval danes. Njihovi novinarji bodo zadeve spremljali "z vidika iskanja resnice", je obljubil.

Hojs je dodal, da bo televizija imela "neke druge programske zasnove", saj želijo stvari prikazati, "kot so, ne kot nekdo drug reče". Napoveduje, da se ne bo dogajalo kot na Televiziji Slovenija ali POP TV, kjer so eni in isti politični, pravni in ekonomski komentatorji, ampak bodo stvari pri njih "uravnotežene". Prav tako se v njihovem programu ne bodo pojavljali le politiki z enega pola, je zagotovil.

Hojs je danes tudi zanikal, da bi šlo za neke vrste "JanšaTV", predsednik SDS-a Janez Janša je namreč že od začetka podpornik novega medijskega projekta in je več kot petodstotni lastnik Novega radia, ki prav tako nastaja. Hojs je spomnil, da novi medijski projekt podpirajo številni, ki niso povezani s SDS-om.

Javna prodaja delnic
Po vpisu v potrebne razvide in pridobitvi soglasij se v ponedeljek začenja prodaja delnic družbe NovaTV24.si za delovanje televizije, trajala bo do konca novembra. Posamezna delnica bo stala sto evrov, kupi jo lahko kdor koli. Delnice bodo prinesle glasovalno pravico, je povedal Hojs. Ob tem dodaja, da lahko vlagatelji dividende pričakujejo v četrtem ali petem letu poslovanja.