Stanovanjski kompleks Schellenburg. Foto: Reitenburg
Stanovanjski kompleks Schellenburg. Foto: Reitenburg

S to izjavo, ki jo je izrekel v intervjuju za spletni medij Siol, je sprožil plaz odzivov. Hkrati se zaradi še številnih drugih primerov gentrifikacije oziroma pogospodenja našega glavnega mesta sprašujemo, ali se Ljubljana, predvsem njeno središče, lišpa le še za bogataše in turiste, vse druge pa odriva na obrobje. "Mesto po svojih močeh vzpostavlja ravnovesje s tem, da zagotavlja priložnosti tudi za tiste, ki predstavljajo elite kulturnikov, elite znanja. Mesto, ki je dovolj dobro premešano, je zdravo mesto," odgovarja arhitekt Rok Žnidaršič, ljubljanski podžupan, ki je pristojen za področje urbanizma.

"Pojem elit je že sam po sebi elitističen, saj upravičuje položaj premožnosti, moči in ugleda," pravi sociolog Gorazd Kovačič, profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki poudarja, da so teorijo elit v poznem 19. stoletju kot alternativo marksizmu skovali ideologi premožnih razredov. "Predpostavka pojma elit je, da v elito spadajo tisti, ki imajo odlične lastnosti, ki si to zaslužijo s svojimi sposobnostmi, trudom in uspehi. Iz vsakdanjega življenja pa seveda poznamo veliko primerov, v katerih ni tako, tako imenovane elite se rade reproducirajo, kar pomeni, da držijo skupaj, zasedajo pomembne družbene položaje ali te pridobijo po zvezah, včasih tudi s hojo po robu zakonitosti," razlaga Kovačič.

V obdobju, ko so v naši družbi veljale egalitarne vrednote, ni bila ravno pametna strategija, da bi se ljudje hvalili z bogastvom: "Vsako bogastvo je sprožilo sum, ali je človek obogatel tako, da se je prekršil pri prevladujočih vrednotah egalitarizma in poštenja," še dodaja Kovačič, ki v zadnjem času opaža vse več arogance in napuha bogatih in tistih, ki so lobisti bogatašev.

Sorodna novica Središče Ljubljane samo še za bogate in turiste

"Nisem pričakoval kakšnih posebnih odzivov na moje besede o eliti in narodu. Stanovanja, ki sem jih zgradil, so vredna človeka. Nimam vpliva na to, kdo jih kupi in kdaj. V vsaki družbi obstajajo ljudje z različnimi sposobnostmi in zmožnostmi. V Schellenburg bodo prišli tisti, ki imajo možnost, da kupijo kaj takega. Se pa opravičujem vsem, ki so me napačno razumeli. Se opravičujem," je v pogovoru za Val 202 povedal Jože Anderlič, ki razlaga, da v prvi vrsti v elito spadajo ljudje, ki so sposobni ustvarjati nekaj enkratnega in neponovljivega, in da imajo bogati ljudje poleg denarja tudi druge sposobnosti.

Sindikat osebne asistence je po končani javni razpravi o noveli zakona o osebni asistenci politični eliti sporočil: "Nič o nas brez nas." Zakaj so se odločili, da uporabijo izraz politična elita, koga so imeli s tem v mislih? "Politična elita nas ne posluša, ko opozarjamo na vse težje razmere, zato smo ta izraz uporabili kot provokacijo. Politična elita služi interesom kapitala namesto delovnim ljudem," je dejal Nenad Hardi Vitorović, zastopnik sindikata osebnih asistentov.

"Elite, sploh politična in gospodarska, so vse bolj odtujene od navadnih ljudi," ocenjuje Kovačič, ki izraz elita uporablja delovno in pogojno.

Več v oddaji Vroči mikrofon

Elite in ljudstvo