Hans Timmermans se je po Ljubljani zapeljal s kolesom. Desno evropska poslanka SD-ja Tanja Fajon. Foto: Twitter Socialnih demokratov
Hans Timmermans se je po Ljubljani zapeljal s kolesom. Desno evropska poslanka SD-ja Tanja Fajon. Foto: Twitter Socialnih demokratov

"Evropska komisija kristalno jasno poudarja, da verjamemo, da je ta arbitraža zakonito vodila do rezultata, ki je ta razsodba. Zdaj menimo, da morata državi članici EU-ja govoriti o tem, kako jo implementirati, in o ničemer drugem," je poudaril na predavanju na ljubljanski pravni fakulteti.

Implementacija je po njegovih besedah tudi v interesu Evropske unije, med drugim zaradi političnih razlogov. "Kakšen zgled pošiljamo navzven, če ne moremo rešiti niti mejnega spora med dvema državama članicama," se je vprašal. "In kako se bo lahko Unija širila v tem delu Evrope, kako bomo lahko kdaj to storili, če ne moremo rešiti niti notranjega mejnega spora, ko vidimo, kakšni mejni spori ostajajo v drugih delih Balkana," je dodal.

Evropska komisija kristalno jasno poudarja, da verjamemo, da je ta arbitraža zakonito vodila do rezultata, ki je ta razsodba. Zdaj menimo, da morata državi članici EU-ja govoriti o tem, kako jo implementirati, in o ničemer drugem.

Hans Timmermans

Drugi razlog, zakaj je pri tem interes EU-ja, pa je, da če bo to vprašanje ostalo nerešeno, bodo težave pri evropskih politikah, kot je ribiška, je še povedal podpredsednik Evropske komisije.

Arbitražno sodišče je odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško objavilo 29. junija 2017. Šest mesecev pozneje, 30. decembra 2017, jo je začela Slovenija uveljavljati, Hrvaška pa razsodbo zavrača, zato jo je Slovenija julija lani tožila na Sodišču EU-ja. Evropska komisija se v predhodnem postopku ni hotela izrekati in postavljati na nobeno stran, in sicer kljub mnenju lastne pravne službe, da slovenski argumenti držijo.

"Govoril bom o Evropi, o kateri sanjam"

"To je Evropa, kjer bo za ljudi poskrbljeno bolje, kot je danes, in kjer je tisto, kar skupaj zaslužimo, bolj pravično porazdeljeno v družbi," je poudaril na novinarski konferenci ob začetku obiska Ljubljane.
V Evropi si želi trajnostno družbo in družbo, ki ostaja povezana s temeljnimi vrednotami. "To je edini način, da preprečimo ponovitev najbolj groznih strani naše zgodovine. Mislim, da je Slovenija pri tem vodilna, velikost ni odločilna, pomembna je moč argumenta," je poudaril.

Močno verjamem v spravo, v EU, ki piše prihodnost svojih državljanov in ne skuša pisati zgodovine na novo. To je napaka in nikomur ne služi.

Hans Timmermans

Evropski projekt in "zgodovinske reke krvi"

Ob tem se je odzval tudi na besede predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija sredi meseca v Bazovici. Timmermans je dejal, da je bil evropski projekt ustvarjen, da reke krvi, ki so nastale v evropski zgodovini, postanejo preteklost. "Močno verjamem v spravo, v EU, ki piše prihodnost svojih državljanov in ne skuša pisati zgodovine na novo. To je napaka in nikomur ne služi," je poudaril.

Priznal je, da je šlo socialni demokraciji v zadnjih letih nekoliko slabše, a verjame, da imajo dobre načrte za prihodnost. "Kamor koli v Evropi bom šel, bom skušal prenesti sporočilo, da imamo načrte za socialno Evropo, Evropo, ki bo pravičnejša in kjer bodo zaščitene naše vrednote," je še povedal.

Glede arbitraže se lahko pogovarjamo le še o njeni uveljavitvi, je dejal Timmermans. Foto: BoBo
Glede arbitraže se lahko pogovarjamo le še o njeni uveljavitvi, je dejal Timmermans. Foto: BoBo

Evropska unija naj bo uspešna, drzna, solidarna in pravična

Pogovor s podpredsednikom EK-ja Timmermansom

Predsednik SD-ja Dejan Židan pa je dejal, da jim Timmermansov obisk daje dodatno energijo, da se bojujejo za Unijo, v katero verjamejo. "To je Unija, ki je uspešna, drzna, hkrati pa solidarna in pravična. Uspešna in drzna zato, ker moramo uspešno tekmovati z drugimi na svetovni obli. Pravična in solidarna pa zato, da ščiti tudi interese manjših narodov," je povedal
podpredsednik Evropske komisije in komentiral tudi glasovanje v sredo v britanskem parlamentu o prihodnjih korakih v procesu brexita. Poslanci so potrdili predlog, ki vključuje možnost glasovanja o preložitvi britanskega izstopa.

"Počakati bomo morali, kaj se bo zgodilo v Veliki Britaniji. Če bo Združeno kraljestvo zahtevalo podaljšanje 50. člena, se bodo morale članice strinjati s tem. Mislim, da bodo želele vedeti tudi, za kaj potrebujejo podaljšanje," je poudaril.

"Kar se tiče Evropske komisije, smo skušali najti rešitev, ki omogoča, da Velika Britanija zapusti EU in pri tem nastane čim manj škode za Unijo in Veliko Britanijo. Izstopni sporazum to najbolje predstavlja," je še poudaril.

Timmermans: Možna je le še implementacija arbitraže