Foto: Twitter/Mlada Slovenija
Foto: Twitter/Mlada Slovenija

Mladinski strateški forum, ki so ga priredili v sodelovanju z Združenjem mladih podjetnikov Evropske unije (JEUNE) in Fundacijo Konrada Adenauerja, je po navedbah predsednice Mlade Slovenije (MSi) Katje Berk Bevc in predsednika Slovenske demokratske mladine (SDM) Dominika Štrakla dogodek, na katerem lahko mladi iz vse Evrope izmenjajo poglede na aktualno dogajanje v Sloveniji, Evropi in svetu ter razpravljajo o smereh prihodnjega razvoja.

Osrednje tematike so bile zagon gospodarstva po epidemiji covida-19, svoboda govora in prihodnost EU-ja in sveta. "Želimo slišati, kaj imajo o tem povedati mladi podjetniki. Želimo jim dati glas," je povedal generalni sekretar Mladinskega strateškega foruma Žiga Korsika.

Osrednji govornik minister za obrambo in predsednik stranke NSi Matej Tonin je povedal, da so tovrstne razprave zelo koristne, ker se mladi različnih prepričanj in idej lahko srečajo, soočijo in skupaj oblikujejo prihodnost. "Če se krešejo ta mnenja, se nam za prihodnost ni treba bati," je dejal.

Med temami, o katerih bi mladi nujno morali razpravljati, je po besedah Tonina prihodnost EU-ja. "Če nekdo želi biti pomemben igralec na svetovnem prizorišču, mora imeti močno gospodarstvo, učinkovito diplomacijo in kredibilno vojsko," je prepričan. "Za boljšo prihodnost za Evropo moramo izboljšati procese sprejemanja odločitev, okrepiti naše vojaške sposobnosti in ohraniti našo gospodarsko moč," je dodal.

Mlade nagovorila tudi ministra za zunanje zadeve in digitalizacijo

Zbrane je na kratko prek videopovezave nagovoril tudi minister za zunanje zadeve Anže Logar, po besedah katerega je Mladinski strateški forum priložnost za mreženje predstavnikov različnih političnih organizacij in drugih področij.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič pa je v nagovoru ‒ prav tako prek videopovezave ‒ kot pomembno tematiko v trenutnih razmerah omenil digitalno preobrazbo, kjer tako Slovenijo kot EU čakajo številni izzivi. "Digitalizacija je danes ključni pojem in čas je, da Evropa prevzame vodilno mesto, preden bo prepozno. Zato je to eden od poudarkov slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja," je dejal.

Med osrednjimi govorniki je bil napovedan tudi predsednik vlade Janez Janša, a je udeležbo zaradi drugih obveznosti odpovedal.