Foto: Ministrstvo za obrambo/Twitter
Foto: Ministrstvo za obrambo/Twitter

"Poskušal sem opozoriti kolege, naj ne pozabimo na BiH," je povedal minister za obrambo Matej Tonin v videoposnetku, ki so ga posredovali z ministrstva. Novinarske konference sicer ni imel, tako da mu novinarji niso imeli priložnosti zastaviti vprašanj.

Največ razprave je bilo v Brestu po Toninovih besedah o ruskem agresivnem delovanju na Vzhodu in v severni Afriki. Ministri so se spraševali, kako lahko skupaj storijo več za zagotovitev varnosti v Ukrajini in preprečitev novih spopadov. Slovenija po ministrovih navedbah soglaša s partnericami, da je vedenje Rusije neprimerno, da gre za zelo nevarno početje, ki ogroža mir in varnost, ter da se lahko temu uprejo le enotno, pri čemer Tonin poudarja, da EU je enoten.

Ob tem so obrambni ministri opozorili tudi na vlogo Rusije v Maliju, kjer ta prek skupine ruskih plačancev Wagner uresničuje svoje interese in onemogoča demokratične procese, je še povedal Tonin. Minister je tudi opozoril, da ogrožanje miru in varnosti po svetu, na primer na severu Afrike in Bližnjem vzhodu, neposredno vpliva na Slovenijo v obliki nezakonitih migracij, zato je pomembno, da slovenski vojaki sodelujejo v misijah na teh območjih ter pomagajo ohranjati mir in varnost.

Slovenski vojaki bodo to počeli še naprej, zato vojsko tudi opremljajo in posodabljajo, da bodo lahko kakovostno opravljali te naloge, kamor koli jih bodo poslali, je poudaril Tonin. Ob tem je spomnil, da krepijo navzočnost na vzhodu, kjer izkazujejo solidarnost v Latviji.

Borrel: Nobenih odločitev ne bo brez tesnega sodelovanja z Evropo

Obrambni in zunanji ministri EU-ja na neuradnih srečanjih v Brestu v Franciji razpravljajo o strateški suverenosti Unije, medtem ko se ZDA in Rusija o prihodnji evropski varnostni ureditvi in rešitvi nove ukrajinske krize pogovarjajo brez nje.

Teden diplomatskih prizadevanj za rešitev ukrajinske krize se je namreč v ponedeljek v Ženevi začel s pogovori ZDA in Rusije. V sredo je bilo v Bruslju srečanje 30 članic zveze Nato in Rusije, danes pa se o tem pogovarjajo na Dunaju v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je sicer ob začetku zasedanja v Brestu zavrnil kritike, da Evrope ni za pogajalsko mizo, češ da se te dni z ZDA zelo tesno usklajujejo in da imajo zagotovila, da ne bo nikakršnih odločitev brez tesnega sodelovanja z Evropo.