Foto: Ministrstvo za obrambo/Twitter
Foto: Ministrstvo za obrambo/Twitter

V medijih je te dni završalo zaradi obiska obrambnega ministra Mateja Tonina pri guvernerju Banke Slovenije Boštjanu Vasletu. Sestanek je potekal v povezavi z nakupom vojaškega transportnega letala, ki ga je Slovenija naročila v Italiji. Posel naj bi stekel po načelu "država državi" oziroma "vlada vladi", kar pomeni, da država ne kupuje orožja od proizvajalca, temveč nakup opravi neposredno pri drugi državi.

Kot je na novinarski konferenci v Bruslju minister Tonin pojasnil RTV-jevima dopisnikoma Igorju Juriču in Mojci Širok, je slovenska stran z italijansko dorekla že vse tehnične podrobnosti nakupa letala. "Nastal je le en problem, in to je, da nam je italijanska vlada predlagala, da naše ministrstvo za obrambo v Italiji odpre poseben račun, kamor bi nakazali sredstva za letalo. Kar smo seveda zavrnili, saj je za Slovenijo nesprejemljivo, da ministrstvo za obrambo odpira kakršne koli račune v Italiji. Poslujemo z vlado, zato želimo denar nakazati italijanski vladi."

Italijani ne želijo, da slovensko nakazilo pride v njihov integralni proračun

Kot je dodal Tonin, je italijanska vlada slovenskemu ministrstvu za obrambo odprtje računa v Italiji predlagala zato, da se izogne, da bi slovensko nakazilo prišlo v italijanski integralni proračun. "Se pravi, da slovenska stran ne bi nakazala italijanskemu ministrstvu za obrambo in bi to šlo potem v njihov integralni proračun. Mi pa smo predlagali, da v okviru zmožnosti poiščejo rešitev, da sredstva nakažemo italijanski vladi."

"Na Banki Slovenije sem preverjal, ali je mogoče, da do rešitve problema na italijanski strani pride, če ta denar nakažemo na italijansko centralno banko, od tam pa gre denar na italijansko ministrstvo za obrambo." In sicer po tem, ko italijansko ministrstvo uredi težavo "podkonta" oziroma "podračuna", je dejal Tonin. Pri čemer je znova poudaril, da je slovenska zahteva glede tega, da mora biti denar nakazan na italijansko ministrstvo za obrambo, zelo jasna.

Tonin je dejal, da se je na Banki Slovenije za tovrstno rešitev zanimal zato, "da italijanskim kolegom pridobimo nekaj dodatnega časa, problematizirali so namreč, da bi znali postopki odpiranja "podračuna" trajati precej dolgo". Na Banki Italije pa bi denar počakal do takrat, ko bi Italijani formalno odprli "podračun" na njihovem obrambnem ministrstvu, je razložil Tonin.

Kot je dodal, se slovenskemu obrambnemu ministrstvu mudi zato, ker je od hitrosti nakazila odvisno, kdaj bo šlo letalo v proizvodnjo in kdaj bo dostavljeno. "Vsak mesec, ki ga izgubimo, pomeni, da bo mesec pozneje prišlo letalo. Kar se mi zdi nesmiselno, saj imamo preostale tehnične podrobnosti usklajene."

Na opazko dopisnikov, da se zdi nenavadno, da se minister ukvarja s prenosi denarja z računa na račun, je Tonin odvrnil, da se ne ukvarja s prenašanjem denarja. "Minister zgolj preverja, ali obstaja tehnična možnost, da se denar pred nakazilom italijanski vladi deponira na Banki Italije. Če ta tehnična možnost ne obstaja, potem vemo, pri čem smo. In ker se guverner Banke Slovenije ne sestaja z uradniki ministrstva za obrambo, se je sestal z mano in je bil to edini način. Želel sem preveriti, ali je to možno, kajti če ni, je zgodba precej komplicirana. Jaz vendarle upam, da bodo Italijani pospešili in našli način, da ta podkonto odprejo." Tonin je ob tem dodal, da bi tovrstno odpiranje podračuna v Sloveniji trajalo slab mesec, zato upa, da bo nekaj podobnega potrebovala tudi Italija.

Nakazilo v vrednosti nekaj milijonov evrov

Na vprašanje, kakšen naj bi bil znesek nakazila oziroma predplačila, je Tonin pojasnil, da je znesek za zdaj še stvar diskusije, a bo zagotovo nekaj milijonov evrov. "Ne bo pa letalo v prvi fazi plačano v celoti. Gre za pogajanja, ki še potekajo, za koliko milijonov evrov bodo dali letalo na proizvodno linijo."

"Ustvarja se zgodba, ki je dejansko ni," je ob tem pripomnil Tonin in dodal, da je ob branju nekaterih medijev dobil občutek, da se želi ustvariti zgodba, da se nekaj prikriva. "Želim biti popolnoma transparenten in vse karte dati na mizo, saj se mi zdi, da so ti posli pod drobnogledom in da kakršne koli čudne stvari lahko ogrozijo prihodnje investicije."

Levica poziva k predložitvi pogodbe

Levica je na parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ med tem že naslovila zahtevo za pridobitev podatkov o nakupu italijanskega transportnega letala. Ministrstvo za obrambo in vlado pa pozvala, naj ne sklene pogodbe o nakupu letala in naj razjasni vse okoliščine in sum korupcije, ki se poraja nad tem orožarskim poslom.

Kot so navedli v sporočilu za javnost naj bi za letalo, ki naj bi v izhodišču stalo 50 milijonov evrov, odšteli 72 milijonov. Pri čemer obstaja sum, da pri sklepanju pogodbe ni bila vključena protikorupcijska klavzula, so navedli v Levici in dodali: "Sporazum se pri tem sklepa po načelu “vlada vladi”, kar pomeni, da se meddržavna pogodba sklepa brez ratifikacije s strani parlamentov obeh držav."

Levica zato prek komisije za nadzor nad javnimi financami od ministrstva za obrambo oziroma vlade zahteva natančno obrazložitev postopka sklepanja pogodbe in dostop do dokumentov, kot so: osnutek pogodbe, vse verzije dokumentov iz katerih so razvidne spremembe konfiguracije in cene letala, dokumente iz katerih je razvidna predvidena cena letala z DDV, korespondenco med ministrstvom za obrambo in Banko Slovenije vezano na nakup letala in korespondenco med ministrstvoma za obrambo in finance ter kabinetom predsednika vlade.