Kongres NSi-ja v Horjulu

V uvodu je članstvo nagovoril tudi predsednik EPP-ja Manfred Weber, ki je poudaril, da bodo evropske volitve junija prihodnje leto ključne za Evropsko unijo, države članice in tudi EPP. "V Evropski ljudski stranki imamo predvsem rešitve za ljudi. Težav ne napihujemo, kot to počnejo skrajneži," je dejal v videonagovoru.

Kot je še poudaril, pri pripravi programa EPP-ja za prihajajoče volitve računa tudi na prispevek NSi-ja. "Potrebujemo vas, da ohranimo ta evropski način življenja. Da prenesemo našo vizijo na naše države, da obranimo vrednote, v katere vsi skupaj verjamemo. Prepričan sem, da moramo v tej krizi razmišljati o moči našega gospodarstva, o naložbah, inovacijah, konkurenčnosti. Da uresničimo obljubo o gospodarskem napredku za vsakogar v Evropi," je dejal.

Glavni poudarki NSi-ja na evropskih volitvah migracije, zeleni prehod in konkurenčno gospodarstvo

Janez Cigler Kralj, Matej Tonin, Vida Čadonič Špelič in Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Janez Cigler Kralj, Matej Tonin, Vida Čadonič Špelič in Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Glavni programski poudarki NSi-ja na evropskih volitvah bodo varnost in migracije, podnebne spremembe in z njimi povezan zeleni prehod ter konkurenčno gospodarstvo, so povedali na kongresu stranke v Horjulu.

V prvem sklopu programskih izhodišč z naslovom Evropa blizu našim ljudem se osredotočajo na področja varnosti, geopolitike, migracij in skupnih vrednot. Kot poudarjajo, je varnost predpogoj za svobodo in blaginjo. Vojne in nestabilnosti v soseščini in mednarodnem okolju je po mnenju NSi-ja treba reševati pri njihovem izvoru. Ob geopolitičnih vprašanjih mora Evropa postati učinkovitejša pri svojih odločitvah, odločna v svojih dejanjih in prepričljiva v pobudah, Nato pa ostati hrbtenica evroatlantske varnosti in stabilnosti, poudarjajo.

Glede varnosti v NSi-ju poudarjajo tudi varovanje meja EU-ja. Priseljevanje potrebuje meje in jasna pravila, zato NSi podpira ciljno migracijsko strategijo in zakonite migracije. Cilj pa mora po njihovem mnenju biti izkoreninjenje razlogov za migracije ter ohranitev evropskega načina življenja.

Na področju zelenega prehoda, podnebnih sprememb, energetike ter kmetijstva in prehrane v NSi-ju rešitve za zmanjševanje toplogrednih plinov vidijo v varčevanju z energijo in njeni učinkoviti uporabi, obnovljivih virih energije in uporabi trajnostne mešanice energij. "Naša energija mora biti varna, čista in cenovno ugodna," poudarjajo. Prepričani so, da bo električna energija zlato prihodnosti.

Podpirajo tudi pametni zeleni prehod, a ne na račun izgube evropske suverenosti. Obnovljive vire energije ocenjujejo kot pomembne, a po mnenju NSi-ja ne morejo biti temelj energetske preskrbe EU-ja. Zato se zavzemajo za odgovorno energetsko politiko, ki temelji na preizkušenih tehnologijah in zagotavlja stabilno preskrbo z nizkoogljično električno energijo. Glede samozadostnosti poudarjajo tudi samooskrbo s hrano.

Pozornost v programskih izhodiščih NSi namenjena tudi blaginji, gospodarstvu, konkurenčnosti in tehnologiji. EU mora vsem ponuditi možnost za dostojno življenje, blaginja Evrope pa temelji na gospodarskem uspehu in enotnem trgu. Ob tem se zavzemajo tudi za socialno-tržno gospodarstvo in da EU postane vodilna svetovna regija gospodarskega napredka ter trajnostnega razvoja in ciljna destinacija svetovnih inovativnih visokotehnoloških ter zagonskih podjetij.

Predstavitev kandidatov na začetku prihodnjega leta

Vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Cigler Kralj je v izjavi za medije dejal, da ima NSi za kandidatno listo evidentiranih 20 kandidatk in kandidatov.

Nabor devetih kandidatov bodo predstavili na začetku prihodnjega leta, spomladi pa še vrstni red na listi, je dejal.

V javnosti so se pojavile špekulacije, da bo prvo mesto na kandidatni listi zasedel prav Cigler Kralj, ki pa na to vprašanje ni želel eksplicitno odgovoriti. Dejal je, da se bodo o tem pogovorili, ko bo čas za to. "Kot vedno se dajem na razpolago stranki tam, kjer me najbolj potrebuje," je dodal.

Evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi-ja Ljudmila Novak naj bi se po ugibanju nekaterih medijev po koncu mandata umaknila iz politike. Cigler Kralj s tem ni seznanjen, zato je zgolj ugibal, da se bo morda posvetila družini. "Ampak po moje še ni rekla zadnje besede," je dodal. Tudi Ljudmila Novak je namreč med evidentiranimi kandidati in povabljena na kandidatno listo. "NSi bi bil počaščen, vsaj jaz, če bi bila tudi ona na listi," je dejal Cigler Kralj.

Janez Cigler Kralj in Matej Tonin. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Janez Cigler Kralj in Matej Tonin. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Tonin: Slovenija se je znašla v kaosu

Osrednji kongresni nagovor pa je imel predsednik stranke Matej Tonin, ki je ocenil, da se je Slovenija znašla v kaosu, vsak dan vlade Roberta Goloba pa je izgubljen dan za Slovenijo: "Vlada je do zdaj nanizala osupljive dosežke, zaradi katerih je Slovenija manj privlačna, nevarnejša in bolj zbirokratizirana," je ocenil. A po mnenju prvaka NSi-ja v Sloveniji ni vse slabo, težava ni v ljudeh, temveč v gospodarjenju z državo.

Kot je poudaril Tonin, so zadnje desetletje zaznamovali novi politični obrazi, ki so z visokimi pričakovanji vedno znova prinesli tudi silovita razočaranja. "Če se poslanci iste stranke prvič srečajo na konstitutivni seji parlamenta in če se ministri spoznajo na prvi seji vlade, to preprosto ne more delovati," je poudaril. Medtem pa je NSi uigrana ekipa, zagotavlja prvak stranke. NSi je tako pripravljen na izhod iz "politične krize", a je občutek, da je na političnem parketu za zdaj premalo poguma in inovativnosti, da bi "sedanjo agonijo končali s predčasnimi volitvami ali z drugačno vlado, kar pomeni, da bomo morali sedanjo vlado trpeti vse do konca tega mandata". Dejal je še, da je Nova Slovenija pripravljena na predčasne volitve, pripravljeni pa so se tudi pogovarjati o drugačni koaliciji znotraj sedanje sestave parlamenta.

To pomeni, da bodo počakale tudi vse težave, meni Tonin. Prihodnji meseci bodo zato naporni, saj morajo biti utrjeni za naslednji mandat, napoveduje. Ob tem je prepričan, da bodo deležni napadov z leve in desne in poskusov discipliniranja z "dnevno porcijo konstruktov, laži in obtožb". "Sem pa popolnoma miren in hkrati ponosen, ker nam je v zadnjih desetih letih uspelo vzpostaviti odpornost na blato, ki ga mečejo v nas," je še zatrdil.

Ljudmila Novak: Poplave so še en dokaz, da tudi Slovenija čuti podnebne spremembe

Evropska poslanka Ljudmila Novak se je v nagovoru prek videopovezave iz Bruslja osredotočila na tri teme, ki so po njenem mnenju ključne za prihodnost EU-ja in Slovenije, in sicer zeleni prehod v EU, vprašanja migracij ter razmere v Ukrajini in Gazi. "Letošnje katastrofalne poplave so še en dokaz več, da tudi Slovenija čuti podnebne spremembe," je dejala in poudarila pomen evropskega zelenega dogovora. Vprašanje migracij v EU-ju ni le varnostno, ampak tudi človekoljubno in razvojno vprašanje, zato je pomembno, da EU postavi jasna pravila varovanja svojih zunanjih meja, meni.

"Populisti, ki so velikokrat tudi nacionalni egoisti, ne smejo prevladati v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta. To bi lahko pripeljalo do razpada EU-ja in velike krize v Evropi," je dejala. EU pa ne more obstati brez spoštovanja vladavine prava in drugih temeljnih vrednot EU-ja, kot so solidarnost, svoboda medijev, socialna pravičnost, dialog in demokracija. Slovenija bo s prihodnjim letom imela enega evropskega poslanca več, zato si želi, da bi dodatni slovenski sedež pripadal prav NSi-ju.

Cigler Kralj: Uprimo se nesmiselnemu štempljanju

Vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj je v nagovoru naštel dosežke poslanske skupine, med njimi je posebej omenil delo komisije DZ-ja za nadzor javnih financ. Obregnil se je tudi ob evidentiranje delovnega časa, saj ta po njegovem mnenju dodatno obremenjuje gospodarstvo. "Uprimo se temu nesmiselnemu ukrepu štempljanja," je pozval. NSi je slaba vest vladi, ki po pol leta mandata "nima česa pokazati", cena njihovih političnih igric pa je visoka, ocenjuje. Glede pobud, da naj na desnici držijo skupaj, pa je dejal, da sta za to potrebna vsaj dva. "Držati skupaj pa ne pomeni 'držati štange' nekomu, da se bo krepil na račun NSi-ja."

Peterle: Najslabše bi bilo, če bi razloge za stagnacijo NSi-ja pripisali Janši

NSi bi danes moral razpravljati tudi o preboju stranke, meni Lojze Peterle. V opoziciji namreč rasti ni videti, najslabše pa bi bilo, če bi razloge za stagnacijo pripisali "kar Janezu Janši, s katerim smo bili trikrat v vladi", je dejal. Sam razloge vidi v premajhni kritičnosti. Ocenjuje, da NSi potencial za preboj ima, a ga ne izkorišča dovolj.

"Kdor pričakuje, da bom predlagal zamenjavo vodstva, dodal poleno na kakšno grmado, napovedal izstop ali ustanovitev nove stranke, ga bom razočaral," je v nagovoru dejal soustanovitelj stranke in predsednik osamosvojitvene vlade Peterle.

Ocenil je tudi, da so se v tretji vladi prvaka SDS-a Janeza Janše odlično držali, a za to niso bili nagrajeni. Normalno je, da v NSi-ju z Janšo tekmujejo, meni, "odkar je z leve prestopil na desno, še bolj". "Če smo odlično delali v več Janševih vladah, ne vidim potrebe, da bi bili v opoziciji njegov glavni kritik," je opozoril.

Prav tako ne vidi potrebe, da bi pred volitvami postavljali ekskluzivne pogoje ali da bi bili boj med dvema ognjema, "kar se do neke mere dogaja".

Naj NSi pogoje raje postavlja za pogajalsko mizo, ne pred TV-kamerami, je dejal. Odnos do Janše pa naj obravnava svet stranke in sprejme stališče. "Zgolj izjava vrha stranke o tako pomembni zadevi je premalo. Ali pa je bilo to prezgodaj," je dejal.

Peterle je bil oster tudi do vlade Roberta Goloba, ki je po njegovi oceni močna zgolj v podiranju tistega, kar je bilo zgrajenega pred njo. "Ne samo, da jim ne gre, delajo škodo," meni. "Pod to vlado gremo navzdol in nazaj. Vendar naš ideal ni bil nikoli samo naprej, moramo tudi navzgor, to zadeva tudi politično kulturo. Slovenije ne bomo izboljšali z zastiranjem drugih, ampak s cilji, ki nas bodo povezovali v nove skupne projekte," je pristavil.