Tonin je ob izvolitvi poudaril, da v stranki ostajajo zavezani vrednotam krščanske demokracije in da bo stranka delovala tako, da
Tonin je ob izvolitvi poudaril, da v stranki ostajajo zavezani vrednotam krščanske demokracije in da bo stranka delovala tako, da "Slovenija postane gospodarsko močna, socialno občutljiva in evropsko pluralna država". Foto: Twitter Mateja Tonina

Izide volitev so razglasili na današnjem nadaljevanju kongresa. Matej Tonin se je v svojem nagovoru po razglasitvi izidov zahvalil članom za izkazano zaupanje. Poudaril je, da je ponosen na NSi, ki ga je označil kot zrelo stranko, ki zna v kritičnih trenutkih strniti vrste. "Danes zmagujejo povezane ekipe, ne pa posamezniki," je dodal in se zahvalil sodelavcem v stranki. "Smo sodobna in v prihodnost usmerjena stranka. Utrdili smo se v slovenskem političnem prostoru. Računajte na nas," je dejal Tonin in ponovil svoje sobotne navedbe, da je že danes jasno, da je prihodnost Slovenije odvisna od moči NSi-ja. "Močnejša in večja kot bo Nova Slovenija, bolj normalna in uspešna bo Slovenija," meni.

"Ves čas iščemo priložnosti za sodelovanje in ne za ustvarjanje novih delitev. Naslednjo slovensko vlado bo lahko oblikovala le stranka, ki bo zmožna povezovanja čez politično sredino. Zato verjamem, da naš čas šele prihaja," je dejal Tonin. Napovedal je, da se bo v svojem dveletnem mandatu, ki ga je dobil danes, trudil najti rešitve in se bo obdal z boljšimi od sebe. Poudaril je, da v stranki ostajajo zavezani vrednotam krščanske demokracije in da bo stranka delovala tako, da "Slovenija postane gospodarsko močna, socialno občutljiva in evropsko pluralna država".

"Težke preizkušnje nas ne bodo zlomile"

Dotaknil se je tudi trenutnih razmer, ki jih kroji epidemija. "Vsaka generacija ima svoj izziv in težke preizkušnje, ki jih mora premagati. Epidemija našo generacijo postavlja pred zahtevne naloge," je dejal Tonin in dodal, da je prepričan, da bomo dokazali, da nas težke preizkušnje ne bodo zlomile, ampak utrdile in medsebojno povezale. Napovedal je, da bodo naslednji tedni ključni za spopad z drugim valom epidemije. "V Novi Sloveniji trdo delamo, da bi našo epidemiološko sliko toliko izboljšali, da bi božične praznike vsi lahko sproščeno praznovali v krogu svojih najbližjih," je dejal Tonin.

Omenil je, da v času, ko čakamo na cepivo proti covidu-19, vlada pripravlja že sedmi sveženj pomoči za gospodarstvo in najbolj prizadete državljane, pri čemer je poudaril, da je treba predvsem ohraniti čim več podjetij in delovnih mest, posebno pozornost pa nameniti tistim, ki zaradi epidemije ne morejo poslovati. Po mnenju NSi-ja pa bi moral biti sestavni del sedmega protikoronskega svežnja tudi "sveženj debirokratizacije za poslovanje podjetij in znižanje nekaterih davčnih bremen, ki dušijo našo konkurenčnost".

Pred Toninom, ki so mu delegati zaupali vnovičen mandat na čelu NSi-ja, sta stranko od njene ustanovitve avgusta 2000 do zdaj vodila dva predsednika. Prvih osem let je bil to Andrej Bajuk, nato pa deset let Ljudmila Novak. Tonin je konec januarja 2018 vodenje stranke sprva prevzel začasno, kongres pa ga je nato prvič izvolil aprila 2018.