Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kongres NSi-ja, ki je tokrat zaradi omejitev v času epidemije novega koronavirusa potekal po spletu, je vodilo delovno predsedstvo iz snemalnega studia, delegati pa so sodelovali po videokonferenčni povezavi.

Kot je pojasnil predsednik verifikacijske komisije Matej Hrast, na kongresu sodeluje 78,4 odstotka oziroma 381 delegatov, kar pomeni, da je kongres sklepčen. Nekateri so bili v snemalnih studiih, od koder je potekal tudi prenos kongresa na spletni strani stranke in različnih družbenih omrežjih, večina pa je bila povezana prek Zooma.

Z glasovanjem znotraj te aplikacije so delegati ob odprtju kongresa s približno 300 glasovi podpore med drugim najprej izvolili delovno predsedstvo in delovna telesa, sprejeli dnevni red in poslovnik kongresa ter se spomnili umrlih članov stranke. Poleg slovenske in evropske himne so predvajali krajši film o 20-letni zgodovini stranke.

Kongres Nove Slovenije na daljavo

Tonin: Nespretni poskusi rušenja vlade niso prav nič "kul"

Predsednik NSi-ja Matej Tonin in edini kandidat za ta položaj na kongresu je v nagovoru članstvu zagotovil, da bo v politiki tudi v prihodnje iskal priložnosti za sodelovanje, ne za delitve. Opozicijo je pozval k sodelovanju.

Opogumlja ga to, da jih družijo skupne krščanskodemokratske vrednote. "Krščanski demokrati verjamemo v svobodo, pravičnost, varnost in človekovo dostojanstvo. Na teh vrednotah gradimo vse naše delovanje," je povedal.

Nova Slovenija je v vlado po njegovih besedah vstopila iz odgovornosti do ljudi in do domovine: "Prav nič 'kul' se mi ne zdijo nespretni poskusi rušenja vlade v času največjih izzivov v času samostojne Slovenije." V dneh, ko je Slovenija žal visoko na svetovnih lestvicah po številu smrtnih žrtev zaradi covida-19, se nekateri ukvarjajo s preštevanjem parlamentarnih glasov, je pripomnil.

Po njegovih besedah so vse moči in znanje NSi-ja usmerjeni v učinkovit spopad z epidemijo. "Opozicijo prosim, da nam pri tem pomaga, ne pa da spodkopava naše delo," je dejal.

Za predsednika vlade Janeza Janšo pa je Tonin dejal, da je že dolga leta na političnem prizorišču in zagotovo ve, da "vsak koalicijski lok enkrat poči, če ga preveč napenjaš". Za državo bi bila po mnenju prvaka NSi-ja velika škoda, če bi se v kritičnih časih razletela vladna koalicija zaradi neposrečenega tvita ali pisma.

Po njegovih besedah je sicer pomembno predvsem, da bi zdravstveni sistem zmogel breme krize. "Trenutno je izrednega pomena, da združimo svoje moči in zagotovimo dovolj postelj in predvsem dovolj zdravstvenega kadra," je povedal.

Uzrl pa se je tudi v obdobje po epidemiji covida-19, ko bo treba opraviti resen premislek o tem, kakšen zdravstveni sistem si želimo. Epidemija bo čakalne vrste zagotovo podaljšala. "Parole o javnem zdravstvu ne bodo dovolj. Potrebujemo dostopno zdravstvo. Potrebujemo sistem, v katerem vsakdo, reven ali bogat, do zdravnika pride takoj, ko ga potrebuje," je poudaril.

Tonin, sicer obrambni minister, se je v nagovoru dotaknil tudi varnostne krize oz. terorističnih in drugih nasilnih dejanj v neposredni bližini Slovenije. V teh časih je zato po njegovih besedah treba poskrbeti za varnost in se odločno zoperstaviti vsem ekstremizmom.

"Slovenska vojska je garant naše varnosti in steber naše samostojnosti," je poudaril in znova izrazil zadovoljstvo nad v petek sprejetim zakonom, ki predvideva okrepljeno financiranje vojaških naložb. Z njim nameravajo en odstotek državnega proračuna letno nameniti za okrepitev varnosti. "To nikakor ne more biti preveč," je prepričan.

Drugi nagovori na kongresu

Med govorniki je bil tudi Tusk. Foto: EPA
Med govorniki je bil tudi Tusk. Foto: EPA

Zbrane na kongresu je na daljavo pozdravilo tudi več gostov, med njimi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk, ki je izpostavil močan vpliv covida-19 na gospodarstvo, geopolitično ravnovesje in vidike našega vsakdanjega življenja, ter vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber, ki je poudaril pomen hitrega sprejetja odločitve o finančni pomoči članicam EU-ja. Prav tako je zbrane na kongresu nagovorila podpredsednica stranke NSi Maria Ivana Tekavec, ki zastopa člane zunaj meja Slovenije, in podprla delovanje aktualnega vodstva stranke v Sloveniji.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je v nagovoru poudaril, da v vladi lahko uresničujejo svoj program. Med prioritetami ministrstva, ki ga vodi, je izpostavil ohranitev delovnih mest in odziven trg dela, skrb za starejše ter pregleden sistem socialnih pomoči in družinskih transferjev. "Zdrav in za delo sposoben človek potrebuje delo, ne pa socialno pomoč," je poudaril Cigler Kralj.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je prepričan, da NSi v vladi uresničuje sliko Slovenije, kot jo vidi sam – gre za deželo, v kateri lahko vsakdo razvije svoje potenciale in osebno raste, deželo vrednot in spoštovanja, podjetno in ekonomsko močno deželo. Pri svojem delu na ministrstvu je izpostavil to, da mora biti tako kot druge stvari tudi infrastruktura po meri ljudi, in omenil, da se še nikoli ni gradilo toliko, kot se gradi zdaj. Pojasnil je, da so manj prometa zaradi koronavirusa izkoristili za celovito obnovo cestišč, začeli so gradnjo tretje razvojne osi, pripravljajo obnovo železnic.

Po pričakovanjih bo Tonin potrjen predsednika stranke v novem mandatu. Foto: BoBo
Po pričakovanjih bo Tonin potrjen predsednika stranke v novem mandatu. Foto: BoBo

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damjan Jaklin pa je v nagovoru poudaril predvsem potrebo po ustrezno opremljeni in dobro pripravljeni Slovenski vojski. Dilema po njegovih besedah ni v tem, ali sredstva nameniti vojski ali zdravstvu, saj je varnost ključna za delovanje vseh družbenih podsistemov. Oprema za vojake ni luksuz, ampak nuja, je poudaril. Izpostavil je tudi nekatere zakonodajne dosežke obrambnega ministrstva, med drugim rešitve za vojake po 45. letu in njihove načrte na področju zaščite in reševanja.

Poleg predsednika na kongresu volijo še šest članov izvršilnega odbora ter po pet članov nadzornega odbora in razsodišča. Glasovanje sicer poteka po pošti, delegati so glasovnice že prejeli, oddajo pa jih lahko do vključno ponedeljka. Edini kandidat za predsednika je Matej Tonin.

Po današnjem programu so namreč kongres prekinili in ga bodo nadaljevali v četrtek ob 17. uri z razglasitvijo izidov volitev in nagovorom novega predsednika.